Waarom het oefenen van de neerwaartse hond nuttiger is dan acht uur werken

In de wachtkamer van de kaakchirurg las ik voor het eerst de Yoga. Een topsporter vertelde hoe yoga hem rust bracht nadat hij zijn carrière moest opgeven vanwege een ernstige blessure. Iets verder in het blad vond ik vijf oefeningen voor meer rust in je leven. Rust die ik, wachtend op een ingreep die ik al drie jaar uitstelde, goed kon gebruiken. Yoga, dat wil ik proberen, dacht ik – alleen jammer dat ik dat iets te laat bedacht. Toen de assistente me riep voelde ik me allesbehalve rustig.

‘Ga door, ga door, hup, werken’
Mijn zoektocht naar meer rust is misschien wel wat mijn 2016 typeert. Ik sport zeven keer per week, loop hard in een poging mijn hoofd leeg te maken en mediteer ’s avonds een paar minuten met een app. En ik doe aan yoga. Ik wurm mezelf wekelijks in onmogelijke houdingen om te ontspannen en rust te vinden. Ik ben dankbaar dat ik in de luxe positie verkeer dat ik er tijd voor heb – of tijd voor kan maken.

Hoewel het stemmetje in mijn hoofd altijd roept: ‘ga door, ga door, hup, werken, meer doen, meer taken afwerken’, besef ik tegelijkertijd hoe belangrijk rust is. Elja Daae beschrijft hoe een ondernemende kennis altijd ‘ja’ zegt als ze ergens voor wordt gevraagd. Daardoor werkt ze hard, verdient ze veel en is ze altijd druk. Mooi, zou onze maatschappij zeggen. Niet handig, zegt Elja:

‘Ze is zo aan het rennen en vliegen, van kleine opdracht naar kleine opdracht, reizend van hot naar her, dat ze niet toe komt aan de toekomst. Ze houdt geen tijd over voor meer, beter of anders.’

Het doet me denken aan mijn eerste stage. Ik werkte voor een communicatiebureau met veel internationale klanten. We hielden onze uren bij in een spreadsheet en vulden in hoeveel tijd we dagelijks besteedden aan de diverse klanten. Een keer tijdens de lunch riep de leidinggevende ons bijeen: ‘De uren kloppen niet. Jullie vullen de spreadsheet zo in dat er onderaan de streep acht uur staat, maar het doel is om helder te krijgen hoeveel tijd we als bureau kwijt zijn aan het uitvoeren van de opdrachten. Het is niet mogelijk om iedere dag acht uur aan het werk te zijn. Je hebt ook pauze en momenten waarop je niets doet. Die tijd heb je nodig om na te denken en je gedachten te verzetten.’

Ook nietsdoen is waardevol
Mijn leidinggevende begreep het belang van niets doen. Het belang van naar buiten kijken, koffie zetten, de benen strekken en even een praatje maken met collega’s. Als je altijd aan het werk bent en alle minuten gevuld zijn, blijft er geen tijd over om tot nieuwe inzichten te komen en na te denken over hoe je iets anders of beter kunt aanpakken – want je moet door, mailtjes versturen, spreadsheets invullen.

Daarom heeft rust, hoe nutteloos het ook klinkt, een wezenlijk doel. Door die rust te nemen, ontstaat er (mentale) ruimte en kun je tot nieuwe ideeën en inzichten komen, de toekomst vormgeven en jezelf scherp houden. Ik zoek die rust door een rondje te rennen en de neerwaartse hond te perfectioneren, maar rust zit ook in een uurtje niets ‘hoeven’ van jezelf, op de bank zitten met een kop thee of een halfuurtje te lezen voor je gaat slapen.

Ook een uur nietsdoen is tijd die je op een waardevolle manier besteedt.

Bewaren

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.