Niet koffie, maar alcohol helpt je dat fantastische verhaal te verzinnen

Elke dag bloggen is heerlijk. Het zorgt ervoor dat ik bewuster leef en details onthoud die ik anders niet eens waar zou nemen. Tegelijkertijd is het een mooie schrijfoefening en stimuleert het me om meer te leren over die vreemde drang om notitieboekjes te blijven vullen. Heerlijk, dus.

[heading margin_top=”14″]Eerst koffie, dan schrijven. Natuurlijk.[/heading]

Wel hoor ik de uren op de antieke klok in de hal voorbij tikken en voelt een dag niet bloggen absoluut als een gemiste kans, als ergens achteraan lopen zonder te weten of ik het ooit nog in zal halen. Vanochtend bijvoorbeeld, toen ik mezelf om acht uur achter mijn laptop dwong en nadacht.

Over schrijven. Onderwerpen die ik zou kunnen aansnijden. Invalshoeken die ik zou kunnen kiezen. De ideeën die ik in mijn notitieboekje heb verzameld, leken minder geweldig dan toen ik ze opschreef. ‘Eerst koffie,’ dacht ik.

[heading margin_top=”14″]Alcohol geeft je de betere ideeën.[/heading]

En eigenlijk is dat best gek. Waar ik naar koffie grijp, kozen veel beroemde schrijvers voor drank. Sterke drank, bij voorkeur. Zoals Ernest Hemingway ooit zei:

”When you work hard all day with your head and know you must work again the next day what else can change your ideas and make them run on a different plane like whisky?”

Ik heb dat nooit zo begrepen. Alcohol staat er niet echt om bekend je scherper en meer gefocust maken, dus een goed hulpmiddel leek het me niet. Tot ik een longread op Medium las, waarin de effecten van alcohol en koffie op je creativiteit werden uitgelegd.

De conclusie was dat alcohol je helpt om de beste ideeën naar boven te halen en koffie vooral nuttig is bij het verder uitwerken daarvan. Oh, en voor twaalven, omdat de cafeïne dan nog voor je gaat slapen je lichaam verlaten heeft.

Een mooi excuus om nu koffie te gaan zetten. Of misschien toch een wijntje.

Eigen foto.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    n dat opzicht ben ik dan weer ’n tikkeltje koppig. Geen koffie en geen alcohol bij het schrijven. Ik denk dat ik mijn eigen schrijfstem zo wel naar boven kan halen…
    Heb je overigens aan de lay-out gesleuteld? De reageerbalk ziet er bij mij niet meer juist uit. Hij is over heel mijn scherm verspreid tot vlak tegen de rand. (Net als die disquskadertjes hier onder)

    • Linda Rosalinde Markus

      En hoe is dat, zonder ‘iets op’ schrijven? Haha. Zelf zie ik geen kwaad in koffie, maar ik drink ook geen alcohol puur om beter te kunnen schrijven. Het onderzoek dat er naar gedaan is, vind ik wel erg interessant. Ja, ik heb een aanpassing gekregen van de webdesigner, ben er nu mee bezig om het weer in proportie te krijgen. Bedankt! 🙂