Nieuw talent bij De Correspondent

 

Of er ook jonge journalistieke talenten betrokken zouden worden bij De Corres-pondent. Het was veelgehoorde kritiek sinds bekend gemaakt is wie met het platform meedenken en meewerken. Vooral gevestigde, bekende namen die hun waarde al hebben bewezen. Toch gaf Rob twee dagen geleden gehoor aan die kritiek en werden journalist Lynn Berger en Maurits Martijn verwelkomd. Vandaag komt er weer iemand bij, want De Correspondent krijgt een uitgever: blogger Ernst-Jan Pfauth!

 


Nu ik Ernst-Jan al meerdere keren heb aangehaald binnen korte tijd, lijkt het me nuttig om wat meer achtergrondinformatie te geven. Hem puur blogger noemen doet zijn veelzijdige carrière eigenlijk geen recht, maar dat lijkt Ernst-Jan niet uit te maken. Hij is zo iemand die er ondanks de prachtige functies die hij heeft vervuld, trots op is wanneer iemand hem alleen kent als blogger dat is tenslotte waar hij het overgrote deel van zijn indrukwekkende curriculum vitae aan te danken heeft. Hij begon er bijna zeven jaar geleden mee en heeft er inmiddels absurd veel mee bereikt.

Hij startte een succesvol technologieblog, heeft een nieuwsblog voor nrc.next opgezet, kreeg een baan als chef internet bij NRC Media, startte de expertisesite Brainsley, schreef twee boeken over bloggen, schrijft nog steeds columns voor nrc.next, geeft blogworkshops, presenteert de literaire talkshow Literaturfest en blogt ondertussen op zijn persoonlijke blog. Alles wat hij nu nog uitvoert, doet hij overduidelijk met veel enthousiasme en wanneer je zijn blog leest, merk je dat vooral onderwerpen als literatuur, nieuwe media en journalistiek hem eindeloos interesseren. Meewerken aan De Correspondent lijkt dan ook een logische stap.

Als je kijkt naar zijn achtergrond en de betrokkenheid die hij voelt bij kranten, blogs, de verandering van papier naar digitaal en eigenlijk alles wat met journalistiek te maken heeft, zou Rob Wijnberg wel gek zijn om hem niet bij zijn journalistieke initiatief te betrekken. Eerlijk gezegd verbaasde het me dat Ernst-Jan, als digitale journalist en bekend blogger, niet al vanaf het begin bij De Correspondent aanwezig was. Wel komt hij, net zoals de meeste journalisten die hun medewerking aan het journalistieke platform verlenen, uit Amsterdam en heeft daar ook gestudeerd. En voor nrc.next geschreven, net als Lynn Berger.

De nieuwe aanwinsten zijn dus, ondanks hun jonge leeftijd, vooral bekende, gevestigde namen, terwijl Wijnberg met De Correspondent juist vernieuwende journalistiek wil brengen. Ook een punt van kritiek dat hij vaak naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen. Toch heeft het feit dat de meesten toevallig in Amsterdam wonen of er gestudeerd hebben, volgens mij geen invloed op de betrouwbaarheid of de kwaliteit van de artikelen die in september online moeten verschijnen. Het zijn ambitieuze journalisten met ideeën en een visie voor de toekomst. Dat is wat telt. Niet waar ze wonen of aan welke school ze hun studie hebben gevolgd.

Ernst-Jan zal als uitgever van De Correspondent gaan uitzoeken hoe de artikelen gepresenteerd moeten worden, hoe ze meer mensen kunnen enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij de journalistieke revolutie en hoe het straks zal werken met het delen van artikelen. Ook krijgt hij de kans om zijn droom om mensen hun kennis online te laten delen, verder te verwezenlijken. Een geweldige en vooral logische stap dus, dat hij zich voor De Correspondent in gaat zetten. Krijgt hij ook zo’n creatieve tekening van zijn gelaat. Toch leuk.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik ben erg benieuwd naar de site, volg al een tijdje de updates. Pfauth lijkt me een waardevolle en ook wel logische toevoeging aan het team. Oew, en ik wil ook zo’n tekening! 😉