Waarom nieuwsgierigheid het woord van 2016 is

Hallo? Ja, ik ben er nog. Mogelijk verbaast het je, zo op de valreep van 2015 een nieuwe blogpost. Een tijdje liet ik persoonlijk bloggen voor wat het was om aan andere projecten te werken. Dat dat ‘tijdje’ wel lang duurde, ontdekte ik door deze tweet: ‘Wel jammer dat we minder van je gelezen hebben in 2015’. Het zette me aan het denken. Want in feite hebben jullie niet minder van me gelezen.

Hoewel ik hier behoorlijk afwezig was, publiceerde ik wel op andere delen van het web. Zo was ik in 2015 erg druk met Lood (online literair tijdschrift) en natuurlijk het opstarten van m’n eigen bedrijf, Cup of Copy. In mei 2015 ben ik als freelancer begonnen en sinds december staat eindelijk de website online. Daar blog ik elke week over social media en communicatie.  Het voelde heel gek om een ander blog te starten, terwijl ik al jarenlang happy ben met dit blog. Wanneer kies je voor persoonlijk bloggen en wanneer stap je ‘over’ op iets anders?

Een paar bloggers die persoonlijk blogden, gebruikten het als opstapje voor iets anders. Om zich naar binnen te werken in een eerder voor hen onbereikbare of onbekende wereld. Om er cursussen over te geven. Om een baan aan te nemen. In zekere zin heb ik dat ook gedaan. Toen ik als vrijwilliger solliciteerde bij stichting Nieuwe Letteren (waar Lood onderdeel van is) zorgde mijn blogervaring er mede voor dat ik werd aangenomen als webredacteur.

Jaren geleden begon ik met bloggen omdat er nergens anders een podium was waar ik mijn verhalen kwijt kon. Nu zijn die podia er wel, in de vorm van Lood, literaire evenementen die ik met stichting Nieuwe Letteren organiseer en mijn bedrijfsblog. Ineens is dit niet meer het enige platform waarvoor ik kan schrijven. Er zijn meer mogelijkheden, wat ook betekent dat ik mijn tijd daarover verdeel. Ik denk dat dat nodig is om vooruit te gaan, om nieuwe ervaringen op te doen en het leuk te houden voor jezelf.

‘Curiosity is the compass that leads us to our passions.’ Volg je nieuwsgierigheid in 2016 en wees niet bang voor waar het je brengt. Misschien blijf je doen wat je nu doet, misschien niet. Mogelijk ontdek je iets anders en steek je daar je energie in. Het mooie van zo’n nieuw jaar is: je weet niet wat je aan het einde ervan allemaal gedaan of bereikt hebt. Je hebt de mogelijkheid om nieuwe dingen te doen en te ontdekken. Om iets nieuws te beginnen of iets ‘ouds’ uit te breiden. Om opnieuw te kijken naar hoe je je tijd besteedt en of je daar nog wel blij van wordt.

Onderzoek dat. Volg je nieuwsgierigheid, dan heb je aan het einde van 2016 vast veel moois om te delen – via welk platform dan ook.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.