Zonder nieuwsgierigheid houdt alles op voor journalisten en schrijvers

Ben jij nieuwsgierig? Ik denk dat je ‘ja’ zegt, maar dat het nog tegenvalt hoe nieuwsgierig je echt bent. Als ik denk aan nieuwsgierige mensen, denk ik aan mensen die een stelling of uitspraak insturen voor de rubriek next.checkt. Of de lezers die betogen schrijven voor de opiniepagina. Zij horen iets op televisie of lezen een uitspraak in de krant en vragen zich af: klopt het wat hier staat? Na het lezen vraag ik me dan af waarom ik daar geen vraagtekens bij heb gezet.

Nieuwsgierigheid is een gek iets. In vrouwenbladen moeten covermodellen zich soms in vijf woorden omschrijven. Het woord ‘nieuwsgierig’ zit er bijna altijd tussen. Jaja, iedereen zet door, iedereen is zorgzaam en iedereen is ambitieus, maar vooral nieuwsgierig. Ik moest eraan denken tijdens het eerste college van de minor die ik gekozen heb, Pers & Media. De minor gaat vooral over het medialandschap en de werkzaamheden van journalisten en woordvoerders. Mijn docent zei er het volgende over:

‘Zonder nieuwsgierigheid houdt alles op.’

– Len Middelbeek

Hij noemde het zijn motto, iets wat je absoluut nodig hebt om het tot journalist of woordvoerder te schoppen. Ik zou het verder willen trekken. Voor heel veel beroepen is het goed om nieuws- gierig te zijn. Om verder te willen kijken, vragen te durven stellen. Veel schrijvers zeggen in interviews dat hun boeken ooit begonnen met een krantenartikel dat hun aandacht trok. Zo’n artikel roept een vraag op en de schrijvers zijn zo nieuwsgierig dat ze er een heel boek over schrijven om achter het antwoord te komen.

De Engelse definitie van het woord omschrijft het volgens mij zo goed mogelijk in zo weinig mogelijk woorden: ‘a strong desire to know or learn something.’ Geen genoegen nemen met wat je al weet, maar nieuwe informatie willen verzamelen. Vraagtekens zetten bij de informatie die de media je voorschotelen. Niet te vaak denken: ‘maar het staat in de krant, dan klopt het toch?’ Ook heel mooi is de definitie van curiosity expert Robert B. Gagosian:

Curiosity is when you are climbing a mountain and you see a ridge. What is beyond that ridge and how am I going to get to it? Is it going to be scary? Is it going to be something interesting? I know it will be exciting. So I guess curiosity to me is excitement beyond my thought process.’

De tweede docent van de minor heeft ook een motto over een belangrijke eigenschap:

‘Is daar iemand?’

– Marjet Heins

Als woordvoerder of journalist is je antwoord altijd: ja. Er is altijd iemand. Je bent altijd bereik- baar. ‘Soms word je door RTL om half zeven uit je bed gebeld, op een ander moment sta je om elf uur buiten een kroeg met een vinger in je oor een journalist te woord.’ Bereikbaar zijn. Nieuwsgierig zijn. We willen het allebei zo graag. Bij Facebook en WhatsApp laten we zien hoe laat we voor het laatst bereikbaar waren, onze Twitter updaten we dagelijks en ook onze blogs laten we niet verslonzen, want anders lijken we inactief.

Dat zonder nieuwsgierigheid alles ophoudt, is een rigoureuze uitspraak, maar hij klopt wel. Niet nieuwsgierig zijn is een vorm van passiviteit. Als je niet verder wilt kijken, blijf je stilstaan. Om dat te weten hoef je alleen maar naar uitvinders te kijken. Als Steve Jobs zich erbij neergelegd zou hebben dat de mp3-speler nou eenmaal niet kleiner en intuïtiever kon, was de iPod er misschien niet geweest en had het Apple dat we nu kennen er heel anders uitgezien.

Jezelf aanwennen om bereikbaar en nieuwsgierig te zijn, zijn dus twee belangrijke eigen- schappen. Voor journalisten, woordvoerders en schrijvers, maar vooral ook als je dat niet bent.

Foto door: Rosa Say

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Eddy

    Nieuwsgierig is een van de primaire levensbehoeften!
    Leuke minor voor je!

  • Ellis

    Mijn moeder zei het vroeger al: nieuwsgierigheid is een teken van intelligentie. ^^