November staat in het teken van NaNoWriMo: schrijf die eerste versie!

De tekstverwerkingsprogramma’s zijn aangeschaft, de eerste woorden getikt en de cacaobonenvoorraden aangeschaft: NaNoWriMo is begonnen. Sterker nog, het is al de tweede dag van de schrijfmaand en de teller van deelnemers staat op bijna tweehonderdvijftigduizend. Omdat ik zelf één van die deelnemers ben, zal mijn blog deze maand voor een groot deel in het teken staan van NaNoWriMo.

[heading margin_top=”14″]Niet iedereen schrijft in ’n maand een perfecte versie[/heading]

Toen ik op het culturele evenement KANTOR met schrijver Jamal Ouariachi praatte, vertelde hij dat hij snel schrijft. Hij heeft doorgaans een drie maanden tot een half jaar nodig voor een boek af is. Ik weet nog dat ik dat niet zo lang vond voor een eerste versie. ‘Dat is inderdaad snel,’ zei ik. ‘En hoeveel tijd kost het redigeren daarna nog?’

Het redigeren zou wel het meeste werk zijn als hij zo snel schreef. Niets was minder waar: Ouariachi bekende dat het redigeren van zijn boeken nooit veel tijd in beslag nam. ‘Ik lever altijd een redelijk perfecte eerste versie af.’ Dat maakte behoorlijk indruk.

[heading margin_top=”14″]Door NaNoWriMo schrijf je tenminste een versie[/heading]

Een perfecte versie afleveren kun je van je deelname aan NaNoWriMo niet verwachten, maar het zorgt er wel voor dat je na een maand iets hebt om mee te werken. Een ruwe, eerste versie, met een goed beeld van het verhaal waar je aan werkt en een hoop geschreven scènes die je in december kunt verwijderen of herschrijven.

Daarnaast voelt het geweldig om aan het einde van de dag het aantal woorden dat je geschreven hebt in te vullen op de website en je doel met elk woord dichterbij te zien komen. November wordt een koude, maar mooie maand. Nu we aan het begin daarvan staan, wil ik je maar één ding meegeven: open elke dag vol enthousiasme je tekstverwerkingsprogramma en geniet van het schrijven.

Dan doe ik m’n best om te blijven bloggen en je enthousiasme erin te houden de komende achtentwintig dagen!

Mocht je het leuk vinden, voeg me dan vooral toe als writing buddy voor deze maand. Op naar de 50.000 woorden!

RosalindeNaNoWriMo

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Het is voor mij een uitdaging om niet per se gelijk die perfecte versie te willen schrijven, maar om gewoon te doen wat ik me opkomt en daarna te schrappen, schaven en herschrijven 🙂