ochtendrituelen

Zo ziet mijn ideale ochtend eruit – het belang van ochtendrituelen

Hoe ziet jouw ideale ochtend eruit? Ik heb daar nooit eerder over nagedacht. Ochtenden verlopen vaak routinematig. Ik sta op, trek mijn sportkleding aan, eet een stuk fruit, poets mijn tanden en vertrek naar de sportschool. Hoe de rest van de dag verloopt, hangt af van mijn to-do lijstje en eventuele afspraken. Volgens Tim Ferris – je weet wel, die ene van de 4-Hour Work Week – is het belangrijk om een ochtendritueel te hebben waardoor je de dag productief en energiek begint.

Gebruik de ochtend als kick-start
Ik zie steeds meer de waarde van vroeg opstaan. Je voelt je on top of the world als je al van alles hebt gedaan terwijl je weet dat anderen nog in hun bed liggen én je hebt meer tijd om je taken af te krijgen en daardoor minder stress. Zo’n ideale ochtend lijkt me dus wel wat. Het belangrijkste dat Tim Ferris ’s ochtends doet, is even de tijd nemen om alles op te schrijven wat er in zijn hoofd omgaat. Zo zorgt hij ervoor dat de gedachten hem later, tijdens het werk, met rust laten.

Minimalist Leo Babauta heeft op zijn blog Zen Habits ook veel geschreven over morning rituals en hoe je het meest uit je ochtenden haalt. Zijn ochtenden beginnen om half vijf met een glas water, waarna hij de drie belangrijkste taken voor de dag opschrijft, ontbijt, leest, schrijft, sport en doucht. In deze blogpost beschrijft hij tien voordelen die je ervaart als early bird. Ook hij zweert bij vroeg opstaan als dé manier om alles uit je dag te halen en je doelen te bereiken.

‘Either run the day or the day runs you.’ – Jim Rohn

Ik ben heel gevoelig voor dit soort succesverhalen. Het liefst zet ik meteen mijn wekker om vier uur om eens even lekker een ochtendmens te gaan zijn (dat werkt niet, aldus een ervaringsdeskundige). De shift maken van avondmens naar ochtendmens is een proces. En het begint ermee dat je nadenkt over jouw ideale ochtend. Wat zou je willen doen, hoe zou je je willen voelen en wat zijn jouw ochtendrituelen? Opschrijven is de eerste stap, dus beschrijf ik nu mijn ideale ochtend (disclaimer: enige gelijkenis met de realiteit berust op toeval).

Mijn ideale ochtend

 1. Wakker worden om 07:00 uur.
 2. Aankleden, kat eten geven en ontbijten
 3. Fitnessen/hardlopen/yoga om 08:00 uur.
 4. Douchen
 5. Met de kat knuffelen/spelen
 6. To-do lijstje maken
 7. Aan belangrijkste taken beginnen
 8. Schrijven (freewriting)

Op de ideale ochtend doe ik punt 6 tot 8 in een leuk koffietentje, hoef ik niet vroeg ergens te zijn en ben ik heel productief. Ik werk (op dit moment) als freelancer en dus niet voor een baas, heb geen kinderen en geen eigen huis. Daarom kan ik het me veroorloven om zo’n ochtend alleen maar rond ‘mezelf’ te plannen. Mijn grootste reden om langzaam te veranderen in een early bird, is dat het zoveel fijner voelt als je belangrijke dingen (voor iedereen anders, voor mij werk en sporten) al ’s ochtends hebt gedaan. Anders denk je de hele dag aan alles dat je nog moet doen en zijn je avonden propvol – want dan moet je nog sporten, koken, het huis opruimen, serie kijken, tijd maken voor partner/familie.

‘If you allow your brain to talk you out of getting up early, you’ll never do it. Don’t make getting back in bed an option.’

– Leo Babauta

Ik ben dus overtuigd, 2016 is het jaar waarin ik eindelijk vroeger ga opstaan. Het mooiste: nu ik weet hoe mijn ideale ochtend eruit ziet, kan ik er morgen al mee beginnen.

De vraag die je wist dat zou komen: hoe ziet jouw ideale ochtend eruit?

Bewaren

Bewaren

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ik ben van plan om vanaf maandag, als ik weer terug ben van vakantie, elke ochtend om 5.30 op te staan om te schrijven. Vooral omdat dat is wat ik echt wil doen maar te weinig tijd aan besteed. Met ‘ik heb geen tijd’ als smoes.

  • Wauw, dat is pas echt vroeg! Wel heel goed denk ik, dan kom je eindelijk toe aan dingen zoals schrijven. Dat zijn juist zaken die snel achterin je agenda verdwijnen voor wanneer je een keer tijd hebt, maar die tijd is er natuurlijk nooit.. 😉 Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden, zo vroeg opstaan.