Omdat bloggen verschrikkelijk (en) verslavend is

Hij is zevenentwintig, heeft lang haar en houdt er voor deze tijd ouderwetse opvattingen op na. Zo leest hij nog graag de papieren krant vanwege het gevoel van urgentie, organiseert hij een aantal keer per jaar de boekenclub Literaturfest en vind hij dat je jezelf in dienst van het verhaal moet stellen in plaats van andersom. Toch is hij allesbehalve, want hij blogt. En schreef daar een inspirerend boek over.

Dit is de eerste blog in de nieuwe serie over schrijfboeken. Toch begin ik met het bespreken van een blogboek. Simpelweg omdat ik niet anders kon dan hier een blog aan wijden. En omdat bloggen toch ook schrijven is. Vanaf de eerste bladzijde neemt Ernst-Jan Pfauth je mee in de, zoals hij het zelf noemt, besmettelijke en verslavende wereld van het bloggen. Want dat hij verslaafd is, word tijdens het lezen van dit boek goed duidelijk.

‘Dankzij bloggen leefde ik een luxeleven, brunchte ik met de vice-president van Google, leerde ik interessante mensen kennen en kreeg ik een baan aangeboden.’

Het staat op de eerste pagina. Onomwonden, gedurfd, maar vooral heel duidelijk. Na die zin wil je ongelovig je hoofd schudden, vragen stellen als ‘hoe dan?!’ en opgeven voor je goed en wel begonnen bent. Toch doe je dat niet. Ernst-Jan heeft je nieuwsgierigheid geprikkeld, dus lees je door. Ineens krijg je hem van een heel andere kant te zien, want hij bekent dat hij niet meer naar verjaardagen durft vanwege de rare blikken die de woorden ‘Ik blog,’ opleveren. Hij vertelt hoe hij lange, eenzame zomeravonden in het blauwe licht van zijn laptop doorbracht en in een besmeurd wit pak door de straten van een Amerikaanse stad struinde. Hij schetst een realistisch beeld. Bloggen is hard werken, vrienden verwaarlozen en risico’s nemen, maar het betekent ook nieuwe vrienden maken, dromen verwezenlijken en verder komen dan je ooit had kunnen denken.

Dat geldt in ieder geval voor Ernst-Jan zelf. Zijn eerste jongensdroom, een bezoek brengen aan New York, werd verwezenlijkt na een goed gesprek over bloggen en kranten met een docent van zijn toenmalige studie Communicatiewetenschappen. Hij solliciteerde voor een stage bij een persbureau dat zich in New York gevestigd had, zijn docent stuurde een aanbevelingsbrief mee en twee weken later stond het langverwachte ja-woord in zijn inbox. Meteen stuurde hij een vriendelijke mail naar nrc.next. Of zijn reis naar New York en het volgen van de Verenigde Naties niet interessant zou zijn voor een column. Het bloggen was leuk, maar volgens hem kon hij pas echt iets bereiken met een papieren publicatie. Hij werd net zo vriendelijk afgewezen en besloot de artikelen ‘dan maar’ op zijn toenmalige blog te plaatsen. Hij interviewde Nederlandse correspondenten, schudde de hand van Bill Clinton en luisterde naar verhalen van zijn alcoholistische huisgenoot.

Dankzij het bloggen kreeg hij oog voor onderwerpen en gebeurtenissen die interessant waren. Zo interviewde hij de toenmalige chef van nrc.next, Hans Nijenhuis, op eigen initiatief. Onder het mom ‘voor mijn studentenblog’ voerde hij een gesprek over journalistiek, waar Nijenhuis na online publicatie veel opmerkingen over kreeg. Twee jaar later bood hij Ernst-Jan een baan aan. Terwijl je het boek leest, wordt langzaamaan duidelijk wat hij allemaal door het bloggen bereikt heeft. Wereldreizen, conferenties, onvergetelijke ervaringen, autoriteit binnen zijn vakgebied, gedurfde presentaties en een uitgebreid netwerk. ‘Eigenlijk alles,’ stelt Ernst-Jan. ‘Behalve mijn vriendin.’

Hoewel het boek het persoonlijke verhaal vertelt van een jongensdroom die werkelijkheid werd, is het ook een goed handvat voor bloggers. Ernst-Jan laat namelijk zien wat hij in de inmiddels alweer bijna zeven jaar tijd dat hij blogt geleerd heeft. Wat werkt. En wat niet. Wat het van je vraagt om een succesvolle blog te beginnen en wat er allemaal bij komt kijken, maar ook wat het je uiteindelijk geeft. Ook de titel die in eerste instantie gewoon een leuk grapje lijkt te zijn wordt op inspirerende wijze toegelicht. Ernst-Jan houdt van delen. Hij deelt zijn blogtips, zijn leermomenten, de tips van professionele Amerikaanse bloggers en de valkuilen. Niets laat hij achterwege, zelfs niet wanneer de onderwerpen persoonlijk worden. En misschien is dat juist wel wat het boek zo uniek maakt.

Toch moet je dit boek niet kopen als je alleen op zoek bent naar tips om een betere blogger te worden. Hoewel die tips er zeker in staan, blijft het toch vooral het indrukwekkende verhaal van een jonge en ambitieuze blogger die gaandeweg ‘opgroeit’ in de blogwereld. Persoonlijk, serieus en voorzien van de nodige humor. Een aanrader, absoluut. Door het lezen van het boek kreeg ik waardevolle inspiratie voor het bloggen, waardoor me nu nog maar één ding rest. Ernst-Jan vragen of hij mijn exemplaar van het boek wil signeren tijdens de blogworkshop volgende maand.

‘Sex, Blogs & Rock-‘n-Roll’ is geschreven door Ernst-Jan Pfauth en te koop in verschillende boekwinkels en bol.com voor nog geen veertien euro. Zowel in paperback als e-book.

Nieuwsgierig naar wie Ernst-Jan nu eigenlijk is? Bekijk onderstaand filmpje over zijn boekpresentatie.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Het is een heel leuk boek! Een tijd geleden heb ik Ernst-Jan ook ontmoet met een groep studenten om te praten over de toekomst van de journalistiek. Hij is echt mijn blogheld dus dat was echt super!

 • Wat cool! Die lijkt me echt erg leuk! 🙂 Liefs

 • Ik ben vooral benieuwd naar de rest van je berichten in deze categorie! 😀

  • Bedankt, Lilith! Ik kwam op het idee omdat ik ontzettend veel schrijfboeken heb liggen en het er eigenlijk nooit met iemand over heb (mijn vriendinnen hebben andere hobby’s). Het leek me wel een geschikte categorie omdat mijn lezers vaak wel van schrijven houden/iets aan het boek kunnen hebben.

   Ik ben trouwens ook bezig met de gastblog voor Tussen Droom en Daad, hoop ‘m binnenkort naar je te kunnen mailen! 🙂

 • Ah, dat boek staat hoog op mijn nog te lezen-lijstje! Ik vind de kaft trouwens ook erg gaaf 😉

 • dat boek wil ik ook wel eens lezen, niet dat ik schrijversambities heb, en mijn bloggen neem ik totaal niet serieus, maar ik hou wel van biografieën.

 • Wat grappig dat ik dit hier nu lees! Ik heb een paar maanden geleden dit boek ontdekt. Ik ben toen gaan kijken of die toevallig in de bied stond. Stond die jammer genoeg nog niet. Maar nu ik hier jouw stuk lees begint het wel weer te prikkelen. Misschien dan maar gewoon aanschaffen! 😀

 • Anonymous

  Goedzo! Zie, dat is een goede zet geweest. Check alleen nog even je eerste citaat, daar staat een foutje in.

  S.W.

 • Het lijkt me een heel inspirerend boek!