Het onderwerp van je blog mag veranderen, omdat jij verandert

‘Leuk, die blogs van je op Schrijven Online.’ In de stad kwam ik een vriendin tegen die me ooit vertelde dat bloggen haar ook wel wat leek. Ze ontving de nieuwsbrief van Schrijven Magazine en zag ineens mijn naam voorbij komen. ‘Bedankt,’ glimlachte ik. ‘Hoe is het met jou? En met je blog?’ Toen ze wegkeek, wist ik het antwoord al. ‘Ehm, ja, daar is het eigenlijk nooit echt van gekomen.’ Ze had geen idee waar ze over moest bloggen, dus begon ze er niet aan.

Als er iets moeilijk is aan bloggen, is dat het wel. Een onderwerp verzinnen en steeds met nieuwe ideeën komen om te delen op je blog. Waar ga je het over hebben? Vinden je lezers dat interessant? En, belangrijker nog, blijft dat wel leuk voor jezelf? Eerder schreef ik al dat je beter drie bredere onderwerpen kunt hebben om over te bloggen dan een specifieke niche. Een niche is fantastisch als je van je blog wil leven, maar het kan lastig zijn jarenlang stukken te tikken over hetzelfde onderwerp.

Ook ik worstelde ermee toen ik met bloggen begon. Eerst schreef ik over alles, toen over mijn studie, daarna over schrijven en uiteindelijk kwam ik uit bij schrijven, bloggen en communicatie. Het duurt even voordat je weet waar je graag over schrijft en onderwerpen ontdekt die daarbij passen. Pas beginnen met bloggen als je heel duidelijk weet welk onderwerp je oppakt, is niet realistisch. Het onderwerp van je blog hoeft niet vast te staan. Het mag veranderen.

Je blog mag veranderen, omdat jij verandert.

 

Een mooi voorbeeld daarvan vond ik op het blog van Deswinta. Ze schrijft over eten, katten, baby’s, haar leven als moeder en vast nog meer onderwerpen die ik vergeten ben. Sinds ze blogt is ze veranderd van student in getrouwde vrouw en moeder. Die verschillende fasen hebben invloed op de onderwerpen die ze aanraakt. Als lezer volg je die veranderingen. Zij verandert, haar blog en haar lezers veranderen mee. Zelf omschrijft ze het mooi: ‘Jullie blijven mij trouw volgen van student, naar getrouwd naar inmiddels moeke van twee kids.’

Nu blog ik vaak over schrijven en bloggen. Misschien dat daar in de toekomst alles over gezegd is en ik meer zal bloggen over het werk dat ik dan doe. Misschien verander ik wel in een enorme literatuurliefhebber en bespreek ik vijf romans per week (oké, waarschijnlijk niet). Het kan. Nu bepalen waar je de rest van je leven over blogt is niet alleen onrealistisch, maar vooral ook heel beklemmend. Geef jezelf de ruimte om te bloggen over de onderwerpen die je tegenkomt en waarvan je denkt: ‘Hé, daar kan/wil/moet ik iets mee.’

Als je blogt, kan alles veranderen. Begin je er nooit aan, dan is er niets om te veranderen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Dat is de grote valkuil waar ik reeds in ben gelopen. Dus nu schrijf ik gewoon wat ik leuk vind 🙂