Yoga

Ontspannen en leren loslaten met yoga, werkt dat?

Ik buig voorover, houd mijn benen gestrekt en probeer met mijn vingers de grond te raken. Het lukt niet, maar ik blijf het proberen. ‘Het maakt niet uit hoe ver je komt, het gaat om je eigen kracht en balans,’ hoor ik de docent zeggen. Ruim een maand geleden volgde ik voor het eerst een yogales, om te zien of het een leuke afwisseling met fitness zou zijn.

Ik verwachtte dat het heel zweverig zou zijn en dat ik daar te nuchter voor was, maar het was allesbehalve. Inmiddels doe ik het zelfs meerdere keren per week. Ik kwam voor het eerst met yoga in aanraking toen YouTubers ermee begonnen. Ineens hadden ze het over yogaposes, yogamatten en de kracht vinden in jezelf. Het maakte me nieuwsgierig. Vooral omdat ik vaak moeilijk in slaap val vanwege de drukte in mijn hoofd – het lijkt wel alsof alle creativiteit besluit om dan naar boven te komen, no kidding. En de drempel is laag, want je hebt alleen je lichaam nodig om de oefeningen te kunnen doen, meer niet.

Goed, yoga dus. Hoe ik ervaren heb, draait yoga vooral om het leren kennen van je lichaam, ontspanning en leren loslaten. Tijdens de lessen beweeg ik spieren waarvan ik niet wist dat ze bestonden of dat ik ze überhaupt kon aanspannen. Een uur lang focus je je op het uitvoeren van de oefeningen en het aannemen van de poses. Ruimte voor gedachten over wat je allemaal nog moet doen is er niet en voor de afwisseling is zo’n uurtje mentale stilte best fijn. Wat me het meest verbaasde, was de ontspanning die je ervaart na zo’n les. Na een uurtje fitness voel je je vooral moe, maar na een yogales ben je volkomen ontspannen en lijkt het alsof je een uur aan de oplader hebt gelegen.

En wist je dat yoga – ongemerkt – in allerlei sporten verweven is? Kickboksers coolen down met yogaoefeningen en ook tijdens buikspierkwartiertjes wurm je jezelf in een paar yogaposes. Aandacht voor jezelf en je lichaam, dat is yoga. Hoewel ik er niet helemaal onbevangen naartoe ging, begrijp ik de YouTubers inmiddels. Yoga is fijn, het geeft je een goed gevoel.

Al moet ik die kracht in mezelf nog vinden geloof ik – voor nu ben ik vooral een stijve hark die blijft proberen de vloer te raken.

Voor de liefhebbers: de yogadocent noemt die oefening de Forward Fold. Succes!

c0a87f2ce4b35f09d13b42bd77ede328

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.