Op Bonaire zondert de schrijver zich af met cocktails

12.51 pm, een ranch net voorbij Kralendijk

Naast het stuk afgerasterde grond waar de paarden op staan, liggen rotsblokken. Twee meter verderop staat een donkergele graafmachine. ‘Ze zouden het op komen ruimen,’ vertelt de blonde eigenaresse van de ranch hoofdschuddend. Ze haalt in een moedeloos gebaar een hand door haar haren.

‘Antellianen, hè,’ vervolgt ze. ‘Je weet nooit wanneer ze hun werk af komen maken.’ De schuur die in januari in elkaar stortte en een puinhoop van rotsblokken veroorzaakte, is nog steeds niet gemaakt.

‘De paarden liepen eerst vrij over het erf, maar door losliggende schroeven en scherpe stukken hout is het onveilig geworden,’ verklaart ze de afgerasterde grond. ‘De band moest gemaakt worden,’ wijst ze naar de graafmachine, ‘maar ze zijn nooit meer teruggekomen.’

Ik aai één van de paarden over zijn neus. Het dier briest gemoedelijk naar me. De vrouw is uit Nederland vertrokken om haar droom, het werken met paarden, alsnog te vervullen.

PasoFinoPaard2

Het werk vind ze heerlijk, net zoals het klimaat, maar over de mentaliteit van de Antillianen kan ze niet anders dan klagen. Net zoals veel andere Nederlandse ondernemers die ik heb gesproken.

Dat Antillianen  meer van het klimaat genieten dan iets uitvoeren, is goed nieuws voor schrijvers die zich het liefst jarenlang afzonderen om een boek te schrijven. Voor de middagzon te heet wordt wat schrijven, daarna aan het strand liggen en ’s avonds cocktails drinken aan de bar tot sluitingstijd.

Ze zouden zich vast thuis voelen op Bonaire. En niemand op het eiland zou er gek van opkijken.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.