Jouw passie maakt je gelukkiger: acht manieren om ‘m te vinden

‘Ik vind dat zo gaaf, wanneer mensen zo gepassioneerd zijn over iets.’ Ik zette thee, en terwijl ik wachtte tot de waterkoker klaar was, praatte ik met mijn collega over bloggers. Het communicatiebureau waar ik stage loop werkt veel met bloggers, waardoor we het er regelmatig over hebben. ‘Dat heb jij toch ook wel?’ vroeg ik. ‘Dat je je ergens zó in interesseert?’ De waterkoker piepte, zij schudde haar hoofd. ‘Ik kan niets bedenken, maar misschien is dat juist waarom ik anderen die het wel hebben zo bewonder.’

[heading margin_top=”14″]Iedereen heeft een bovengemiddelde interesse in iets[/heading]

Ik heb jarenlang gedacht dat ik ook geen passie had. Schrijven deed ik altijd wel, maar ik vond dat ik het niet serieus genoeg nam om het zoiets als een ‘passie’ te kunnen noemen. Bij het woord ‘passie’ dacht ik aan meisjes die vanaf hun tweede op hun tenen stonden bij ballet of een nichtje dat, vanaf het moment dat ze met een paardenrug in aanraking kwam, het liefst voor altijd op een paard bleef zitten.

Het woord ‘passie’ associeerde ik met een aangeboren talent, iets waar mensen je in de wieg al complimenten over gaven. Iets wat ouders trots op verjaardagen vertellen: ‘Onze Suus, die kan toch zó goed dansen, tóch Suus? Het is zó knap, echt, we zijn zó trots op haar.’ Een rode draad die al voor je ligt vanaf het moment dat je kunt lopen. Je hoeft het touw alleen nog maar op te pakken en te volgen.

Gelukkig werkt het zo niet. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen iets heeft waar hij bovengemiddeld goed in is, tijd in steekt of aandacht aan geeft – ongeacht of je het een passie wil noemen of niet. Een passie hoeft trouwens niet pe se iets fysieks te zijn, zoals het schrijven van een verhaal of het verzamelen van modelvliegtuigjes. Het kan ook zoiets zijn als mensen helpen of anderen iets leren.

[heading margin_top=”14″]Acht manieren om uit te vinden wat jouw passie is[/heading]

Omdat ik zo openlijk bezig ben met de mijne, het schrijven, krijg ik vaak vragen over hoe je erachter komt wat je passie is. Daarom noem ik de acht manieren die ik ken om uit te vinden waar jouw bovengemiddelde interesse ligt. Niet omdat ik geloof dat het hebben van een passie een must is om gelukkig te kunnen zjin, maar wel omdat ik denk dat het je gelukkiger kan maken en je leven meerwaarde geeft.

1. Probeer veel verschillende dingen

Een passie ontdek je niet door na te denken over wat je leuk lijkt, maar door dingen te ervaren, dingen te doen. Persoonlijkheidstesten maken of ’s avonds in bed nadenken helpt je niet verder. Ooit las ik daar een mooie quote over: ‘Passion can’t be found in your head because it lives in your heart.’ Probeer daarom veel verschillende dingen. Als kind zat ik nooit lang op dezelfde sport. Ik probeerde reddingszwemmen, hockey, paardrijden, streetdance, fitness. Pas door sporten uit te proberen, leerde ik wat ik echt leuk vond.

2. Maak een mindmap

Sinds ik van een docent leerde hoe je ingewikkelde hoofdstukken omzet in mindmaps, ben ik gek op mindmaps. Ze helpen je om complexe dingen inzichtelijk te maken en te visualiseren. Pak een groot vel en schrijf in het midden ‘IK’ of je naam, want het gaat over jou. Schrijf daarna alles op wat bij jou hoort. Je studie, waarden, baantjes, eigenschappen, interesses, voorkeuren, hobby’s, persoonlijkheidskenmerken. Alles wat in je opkomt, zet je neer.

Zodra je klaar bent met de mindmap, kijk je of je overeenkomsten ziet. Zijn er thema’s die je terug ziet komen? Of zijn er eigenschappen die je terugziet in hobby’s of de studie die je gekozen hebt? Kies daarna de dingen die je het sterkst bij je vindt passen. Zonder welke drie, vijf of zes dingen zou jij niet de persoon zijn die je nu bent? Wanneer je het voor jezelf visualiseert in een mindmap en voor jezelf op een rijtje zet, blijf je er (onbewust) over nadenken. Vaak helpt het om meer duidelijkheid te krijgen.

3. Waar kun je urenlang over lezen?

Ik heb een tijd lang ontkend dat schrijven meer voor mij betekende dan andere interesses. Pas toen mijn vriend me op mijn boekenverzameling wees, durfde ik voorzichtig te geloven dat dat wel zo was. De boeken die ik heb over schrijven en bloggen passen niet meer in mijn boekenkast en zijn inmiddels naar een grote mand verhuisd waarin ik ze heb opgestapeld. Wanneer iets je interesseert, wil je er meer over weten.

Zo heb ik een vriendin die dagenlang over  verschillende religies leest en een Facebookvriend die alles zeven berichten per dag over paarden deelt. Ga na waar jij urenlang over kunt lezen. Bezoek jij veel sites over minimalistisch leven of klik je juist veel sites over positiviteit of gezond leven aan? Als je een magazine koopt, welke koppen op de voorkant halen jou dan over de streep? Over welk onderwerp gaan de meeste boeken die je bezit? Zit er een rode draad in de verschillende blogs die volgt?

4. Bedenk: wat doe je op moeilijke momenten?

Wanneer je het moeilijk hebt, bijvoorbeeld omdat je een familielid verliest, je studie niet haalt of last hebt van een winterdip, zoek je steun. Niet alleen bij mensen die dicht bij je staan, maar ook in dingen die je kunt doen. Ik ontdekte dat ik moeilijke situaties heel goed kon verwerken door er een verhaal van te maken waar ik alle emoties in stopte die ik op dat moment voelde. Waarin zoek jij afleiding wanneer het moeilijk wordt?

5. Laat anderen jou omschrijven

Soms lukt het je niet om te bedenken wat jou kenmerkt of wat jouw opvallende eigenschappen zijn. Op zo’n moment kan het goed zijn om aan anderen te vragen hoe ze jou zien. Hoe zouden ze jou omschrijven? En wat als ze maar drie woorden mogen noemen? Voor anderen kan het soms allang duidelijk zijn dat jij een fascinatie voor iets hebt, terwijl je het zelf nog niet ziet of erover twijfelt. Zoek vrienden op die jou goed kennen en vraag het ze.

6. Waar ben je goed in?

Vaak hangt een passie samen met een talent. Als je ergens goed in bent, is de kans groter dat je het leuk vindt om te doen. Schrijf een paar dingen op waarvan jij denkt dat je er goed in bent en laat daarna een paar goede vrienden of misschien zelfs je ouders ernaar kijken. Komt het overeen met waar je volgens hen goed in bent? Denk ook goed na of je ooit complimenten hebt gekregen over bepaalde vaardigheden of eigenschappen. Veel schrijvers hebben ooit opmerkingen gekregen van docenten hun opstellen bovengemiddeld waren. Ook dat is een manier om uit te vinden waar je goed in bent.

7. Wanneer voel je je gelukkig?

Belangrijker dan of je er goed in bent, is of je er gelukkig van wordt. Wanneer ik schrijf, kan ik me geweldig voelen omdat een passage die ik in m’n hoofd had precies zoals ik het wilde op papier staat. Wanneer ik brainstorm over onderwerpen om over te bloggen, schrijf ik nieuwe ideeën driftig op in m’n notitieboekje. Op welke momenten voel jij je gelukkig? En waar komt dat gevoel dan vandaan? Probeer naar verschillende momenten te kijken.

Wat maakt jou gelukkig op een doorsnee dag? Wat is het meest intense geluksgevoel dat jij je kunt herinneren? Waardoor voelde jij je vorige maand ongelofelijk goed? Wat waren jouw hoogtepunten van het vorige jaar? Waar hingen die hoogtepunten mee samen? Graaf dieper, probeer de kern te vinden. Grote kans dat je passie niet ver weg is.

8. Volg je intuïtie

Bovenstaande manieren kunnen je absoluut helpen bij je zoektocht en je meer inzicht geven, maar soms werkt het niet. Misschien weet je niet precies wanneer je je gelukkig voelt of waar jij een talent voor hebt. Soms is het daarom goed om gewoon je intuïtie te volgen. Doe waar jij je goed bij voelt, ga voor de ideeën die jou enthousiast maken. Ook als je er volgens anderen geen talent voor hebt of als je er eigenlijk niets vanaf weet. Luister naar het onderbuikgevoel en bedenk: misschien kom je je passie ondertussen tegen.

Wat is jouw passie en hoe kwam je daarachter?
Ik ben daar echt heel benieuwd naar.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Dit vind ik een erg interessant, maar ook een erg moeilijk onderwerp. Als ik naar mezelf kijk en naga waar ik het meest tijd in steek, waar ik het meest naar uitkijk en waar ik dikwijls ook heel erg van geniet, dan is dat dansen bij Mistral. Met deze vorm van dansen kwam ik eigenlijk heel toevallig in contact door een proefles bij ons op school. Het gekke is dat ik meteen wist dat ik me daarbij wou aansluiten: de muziek, de leden, de creativiteit (de dansen worden door de leden gemaakt en niet door iemand vooraan) – daar wou ik deel van uitmaken. Dat dansen is wel een passie, maar tegelijkertijd is het niet iets waarvan ik mijn beroep wil maken.
  Zoals je wel weet, wil ik mijn beroep maken van schrijven en eigenlijk heb ik dat al van jongs af aan gewild. Ik bewonder de originaliteit van schrijvers en wil niets liever dan zelf zo’n uitgekiend en subtiel plot in elkaar zetten en opbouwen met mooie zinnen, maar toch durf ik niet te zeggen dat schrijven mijn passie is. Ik steek er namelijk niet zoveel tijd in… (alhoewel ik daar altijd verandering in wil brengen). Ook boeken lezen maakt deel uit van mijn passie.
  En ondanks die drie zaken die ik nu opnoemde, vind ik mezelf iemand zonder passies. Zeker in de universitaire context. Dit jaar wou ik graag een doctoraatsaanvraag indienen, maar daarvoor moet je een geschikt onderwerp vinden, wat helaas niet gelukt is. Geen enkel onderwerp leek me boeiend genoeg om er vier jaar rond te werken. Ik vind bijzonder veel zaken interessant, tot fysica toe, maar weinig zaken interesseren me in die mate dat ik het wil uitspitten tot op de bodem. Soms denk ik dat ik bij toeval nog niet op het juiste onderwerp gebotst ben, maar meer en meer word ik ervan overtuigd dat ik niet tot de juiste categorie gepassioneerde mensen behoor om aan zoiets te beginnen.
  (En woeps, wat is dit weer een lange comment geworden!)

 • karin

  pas geleden las ik mijn lagere school rapporten terug. het zat er al in. klasgenoten op de middelbare school wisten soms helemaal niet wat ze wilden worden, welke vervolgopleiding ze wilden gaan doen, hadden allerlei interesses en vonden het moeilijk om te kiezen. nooit last van gehad. ik heb, weliswaar soms via een (grote) omweg, steeds gedaan wat ik (ooit) wilde doen. dat ligt aan het plezier wat je erin hebt, aan het gevoel dat je ergens goed in bent, maar ook omdat het een soort ‘niet anders kunnen is’.