Personaliseer het web: laat lezers je blog aanpassen naar hun voorkeuren

‘Hele vriendengroepen zijn gesneuveld door discussies over welk type letter mooier is: mét of zonder schreef,’ lees ik op journalistiek medium De Correspondent. Relaties van bloggers vast ook. ‘Vind je dit mooier of de vorige?’ ‘Dit, denk ik.’ ‘Dénk je? Het is echt heel anders, dat zie je toch?’ Niet voor niets waarschuwen bloggoeroes dat je eerst moet beginnen met bloggen voor je de layout aanpast. Anders zou je er oneindig aan sleutelen, strevend naar perfectie.

Als blogger ben je verantwoordelijk voor het uiterlijk van je website. Net zoals de vormgever grotendeels verantwoordelijk is voor het uiterlijk van een boek. Het lettertype, kleurgebruik, regelafstand, witte of zwarte achtergrond; jij bepaalt hoe jouw lezers je website te zien krijgen. Je wil hen de best mogelijke leeservaring bezorgen, maar moet dat doen vanuit jouw kennis en voorkeuren. Niet gek dat er altijd iets te sleutelen overblijft.

Ook ik heb getwijfeld tussen lettertypes, kleuren, logo’s en of mijn sidebar wel of niet vol moet. Ik vroeg het op Twitter: ‘Welk lettertype moet ik kiezen? Georgia of Helvetica?’ Helvetica won het overtuigend van Georgia, dus paste ik het lettertype aan. Fijn voor de lezers die voor Helvetica stemden, minder fijn voor hen die Georgia mooier vonden.

Het web personaliseert steeds verder met persoonlijke advertenties en sites die, zonder dat je er ooit bent geweest, je naam kennen. Toch ontbreekt de functie om ook websites en blogs naar je eigen smaak aan te passen. Ja, je kan het op je computer, iPad of e-reader instellen. Daar krijg je wel die mogelijkheid. Waarom op het web niet?

Leesmodus

De Correspondent heeft er iets op gevonden. Iets dat net zo geniaal als simpel is: drie knoppen waarmee je als lezer je voorkeuren kunt aanpassen. Je kunt het lettertype vergroten of juist verkleinen, een lettertype met of zonder schreef kiezen en wisselen tussen de dag- en nachtmodus (een witte of donkere achtergrond). Ik heb het nog niet eerder gezien en dat verbaast me. Het is ideaal. Nooit meer twijfelen tussen Georgia of Helvetica, de lezer maakt die keuze zelf wel.

Als er nog geen plugins voor zijn of WordPress themes waarin dit soort functies zitten, hoop ik dat ze snel komen.  Als ze er wel zijn, wil ik ze nu installeren. Het web personaliseren is bedoeld voor de gebruiker (die adverteerder is nu even niet interessant). Het zorgt ervoor dat hij op maat gemaakte informatie krijgt en sneller vindt wat hij zoekt. Waarom zou die informatie dan ook niet in een op maat gemaakt jasje verschijnen?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.