Pieter Derks: ‘Vertel gewoon een goed verhaal’

‘Ik ben van nature een onopvallend persoon,’ zei cabaretier Pieter Derks, terwijl hij naar zijn roze pak wees. ‘En aangezien we met een grote groep zijn vandaag, moet ik juist opvallen,’ verklaarde hij zijn vreemde kledingkeuze. Terwijl de laatste donkere schimmen de zaal binnen slopen en het halfdonker nog duisterder maakten met hun schaduw, dimden de lichten.

Zo begon de eerste cabaretshow die ik bijwoonde, en wachtte ik op de verhalen die hij zou vertellen. Daar heeft hij lachend publiek bij nodig. ‘Jullie mogen niet teveel nadenken,’ formuleerde hij het zelf, ‘want nadenken hoor ik niet. Lachen wel.’ Ik liet me in mijn rode klapstoeltje zakken en deed wat hij vroeg. Ik dacht niet na, maar luisterde ik naar zijn verhalen.

Want hoewel zijn show ‘Van Nature’ heet, gaat het niet over het milieu. Ja, er zitten aangespoelde zeezoogdieren, een blauwe regen, Greenpeace en hitsige neushoorns in. En ja, het gaat ook over de politiek en actuele gebeurtenissen. Toch blijft vooral hangen dat de mens van alles doet, creëert en sloopt waarvoor hij van nature niet bedoeld is. Waar we dan wel voor bedoeld zijn? Verhalen vertellen.

Simpel, geen keiharde waarheid, maar gewoon een goed verhaal. Niet alleen cabaret, maar het hele leven draait om het vertellen, ontdekken en beleven van verhalen. Het is dan ook een verademing om een voorstelling bij te wonen die, zij het onbewust, hun belang onderstreept. Daarom moet je de voorstelling bezoeken.

Om vervolgens te doen wat de natuur je ingeeft: jouw verhaal vertellen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.