Prachtige plekken bezoeken maakt je verhaal realistischer

18.29 pm, pootjebadend in de Caraïbische zee

Het gestroomlijnde bootje vaart op de scheiding waar het lichtblauw haast onzichtbaar overloopt in donkerblauw. In de reflectie van het zonlicht op het water steekt het bootje zwart af. De glinstering loopt vanaf het water door tot aan de rotsen en wordt enkel onderbroken door golven die erop uiteenspatten.

Terwijl ik mijn voeten in het zachte zand begraaf, bedenk ik me dat ik dit onwaarschijnlijk mooie uitzicht aan een denkbeeldig lijstje kan toevoegen met daarop de mooiste plekken van het eiland.

Schrijvers zeggen vaak dat je veel gezien moet hebben voordat je een realistisch verhaal kunt schrijven wat zich afspeelt in een levensechte omgeving. Ik begreep nooit echt wat ze daarmee bedoelden. Iedereen kan toch zijn fantasie en inlevingsvermogen gebruiken?

Nu ervaar ik zelf dat je verhaal beter wordt door de plaatsen waarover je schrijft te kennen. Voordat ik in twaalf uur hier naartoe vloog, kende ik Bonaire van de prachtige foto’s uit reclamefolders en Wikipedia-pagina’s. Inmiddels heb ik het hele eiland gezien en weet ik dat het zoveel meer is.

Niet per se mooier of tropischer. Wel realistischer.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Hey, ik ben net terug van reis – en ik moet dus nog het één en ander lezen hier – ’t ziet er op het eerste zicht alvast ’n heel interessante reeks uit die je aan het maken bent 😀
    Toch wou ik nog opmerken dat ik denk dat contact met de mensen daar nog belangrijker is dan het zien van de plaatsen. Een plaats beschrijven waar je niet geweest bent vanaf een postkaart lijkt me moeilijk, maar niet onmogelijk. Daarentegen wordt het volgens mij wel bijna ondoenbaar om de plaatselijke gewoontes realistisch / correct (ik bedenk net dat hier een nuanceverschil is: mag je gewoontes uitvinden? ) weer te geven.

  • Piet

    De schrijver Karl Mays was nog nooit in het wilde westen geweest toch schreef hij er veel boeken over en met succes.
    ra ra hoe kan dat!