prioriteit

Hoe je met de 5/25 regel ontdekt wat in jouw leven prioriteit heeft

Ik houd van het woordje ‘nieuw’. Iets nieuws is spannend, uitdagend en geeft energie. Het woord zegt ook iets over mij: ik ben iemand die snel ‘ja’ zegt, omdat ik het meest in mijn element ben wanneer ik iets nieuws kan opzetten en uitwerken. Dan steek ik er moeiteloos veel tijd en energie in. Maar doordat ik graag ‘ja’ zeg tegen nieuwe projecten, blijven oude projecten soms liggen. Hoe ontdek je welke projecten de moeite waard zijn en welke je zonder fear of missing out kunt afwijzen? Schrijver James Altucher deelde een tip die je helpt om selectiever ‘ja’ te zeggen tegen de juiste kansen.

Hij deelt op zijn blog drie projecten waar hij spijt van heeft. Dat verbaasde me, want meestal hoor je dat je van elk project iets opsteekt en dat je van alle kansen die voorbijkomen – of je er nu ja of nee tegen zegt – waardevolle lessen leert. Voor Altucher was dat bij het starten van een bedrijf, een dure investering en tijdrovende televisie-optredens niet zo. Voor hem veranderde een tip van investeerder Warren Buffet zijn manier van denken.

Altucher stelde zichzelf één vraag:

What are the top 25 things you want to do in life?

Mijn gedachten buitelen over elkaar heen bij zo’n vraag. Ik wil zoveel doen, hoe vat je dat samen in een lijstje met 25 punten? De vraag dwingt je om prioriteiten te stellen. Niet zoals een bucket list – het liefst zet ik alles wat ik bedenk op die lijst, want voor alles klinkt ‘ooit’ wel als een geschikt tijdsbestek om het te doen. Bungjeejumpen? Doodeng, maar ooit. Emigreren? Tuurlijk. Ooit. Een marathon lopen? Doen we! Ooit.

Het idee van dit lijstje is juist dat je er realistische zaken op zet. Wat wil je echt doen? Dan zegt Altucher: schrijf de vijf bovenste dingen opnieuw op en kijk nooit meer naar de andere 20 dingen die op het eerste lijstje stonden. Huh? Mijn lijstje zou er nu ongeveer zo uitzien (al moet ik er niet te lang naar kijken, want dan wil ik alweer iets toevoegen):

  1. Schrijven
  2. Met mijn bedrijf anderen helpen
  3. Zorgen voor een gezond lichaam en geest
  4. Vloeiend Spaans leren spreken
  5. Reizen

Volgens Altucher zijn die eerste vijf dingen de zaken die prioriteit verdienen. Als er projecten en kansen voorbijkomen die met één van die vijf zaken te maken hebben, zeg je er ‘ja’ tegen. Anders niet. Het heet de 5/25 rule en helpt om jouw focus te bepalen en het jezelf makkelijker te maken om ‘nee’ te zeggen. Ik ben benieuwd of het woord ‘nieuw’ hiermee zijn aantrekkingskracht op me verliest.

Everything I said ‘yes’ to turned out to be a lesson about ‘no’.

Wat staat er in ieder geval op jouw lijstje?

Foto credit: John-Mark Kuznietsov

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.