Schrijf alsof je in een café zit met Coffitivity

schrijvencaef

Laatst vroeg iemand wat ik doe in mijn vrije tijd. ‘Schrijven,’ zei ik. ‘Oh,’ reageerde hij geïnteresseerd. ‘Muziek?’ Ik schudde mijn hoofd. ‘Nee, gewoon. Verhalen en blogs.’ Zijn gezicht betrok en ik zag de geïnteresseerde blik uit zijn ogen verdwijnen. Ik wist waarom. In zijn hoofd associeerde hij mij nu met schrijvers in eenzame zolderkamertjes. Daar hoorde onverbiddelijk het woord ‘saai’ bij.

Moderne schrijvers lijken juist de drukte op te zoeken. Een volle treincoupé waarin de gesprekken die gevoerd worden nieuwe ideeën opleveren of een koffiezaakje met twintig verschillende soorten koffie waar je uiteindelijk toch voor de vertrouwde cappuccino kiest. Ook ik hoor bij de groep die het liefst in een ouderwets gezellig café haar opschrijfboekje tevoorschijn haalt.

Het liefst in een koffiezaakje of een andere plek waar geluiden klinken die niet afleiden maar mijn creativiteit stimuleren. Helaas is het dichtstbijzijnde zaakje dat haar klanten van versgezette koffie voorziet niet om de hoek en moet ik als student (cliché, maar waar) op mijn geld letten. Een paar euro besteden aan een kop koffie is te verantwoorden, maar zoveel koppen koffie drinken dat je van de eigenaar urenlang aan je tafeltje mag blijven zitten?

Dan heb je meer nodig dan een paar euro. Gelukkig is Coffitivity bedacht, een website waar je geluiden kunt afspelen die typerend zijn voor koffiezaakjes. Uit onderzoek is gebleken dat cafégeluiden je creatieve kant stimuleren en je helpen je beter te concentreren.

”Research shows it’s pretty hard to be creative in a quiet space, and a loud workplace can be frustrating and distracting. But, the mix of calm and commotion in an environment like a coffee house is proven to be just what you need to get those creative juices flowing.”

Mijn bankrekening is de makers alvast dankbaar.

 
Met dank aan Ernst-Jan Pfauth voor het aanbevelen van Coffitivity.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.