Schrijf dagelijks om de verbinding met schrijven niet te verliezen

Sinds het begin van deze blog is mijn instelling veranderd van ‘alleen schrijven wanneer ik zin heb,’ naar ‘elke dag schrijven is fantastisch.’ Nu ik mezelf ertoe zet om dagelijks te schrijven, leer ik meer en verbeter ik mezelf sneller dan daarvoor. Iedere dag iets schrijven is een gewoonte geworden die ik er absoluut in wil houden. Toch lijken veel aspirant-schrijvers en zelfs bloggers het daar de laatste tijd niet mee eens te zijn.

[heading margin_top=”0″]Dagelijks schrijven heeft wél een doel[/heading]

Elja Daae, zo ongeveer de vrouw die de zin van het iedere dag bloggen ontdekte, gaf zelfs openlijk toe niet meer zeker te weten of ze het nog kon. Ze twijfelt aan haar blog en de manier waarop ze die invult. Ze twijfelt aan haar ritme, aan de onderwerpen, ze twijfelt aan het doel van bloggen. In de reacties suggereerde een lezer dat ze misschien niet meer iedere dag moet bloggen. ‘Zou kunnen,’ was Daae’s antwoord.

Terwijl ik haar blogpost las, voelde ik me weer even net zo gedesillusioneerd als na het interview dat ik afgelopen zomer met mijn blogheld, Ernst-Jan Pfauth, had. Hoewel het voornamelijk over schrijven ging, kon ik het natuurlijk niet laten om hem ook naar het bloggen te vragen. Hij gaf toe dat hij niet meer iedere dag blogde omdat hij er meer voor voelt diepgaande stukken te schrijven.

Als voorbeeld noemde hij één van zijn favoriete blogs, Monday Note, waar iedere maandag een diepgravend stuk over technologische ontwikkelingen gepubliceerd wordt. ‘Ik zou liever elke week een goed essay schrijven,’ bekende hij. In januari vorig jaar beloofde hij zijn lezers nog dat hij trouw dagelijks zou blijven bloggen. Het verbaasde me dat hij binnen die paar maanden volledig was omgeslagen.

Nu hij niet meer dagelijks blogt en alleen korte besprekingen van films en boeken op zijn blog zet, is het uit mijn lijstje met favoriete blogs verdwenen. Hoe spijtig ook, ik vond zijn eerdere stukken veel interessanter.

Tekening23

[heading margin_top=”14″]Zorg dat je de verbinding met schrijven niet verliest[/heading]

Ik vraag me af of de bloggers die overwegen hun blogritme aan te passen, doorhebben dat ze de lat voor zichzelf een stuk hoger leggen. Het lijkt misschien minder tijdrovend, wekelijks een essay publiceren in plaats van dagelijks een blog, maar het is allesbehalve. Als je minder blogt, wordt de druk om één keer per week een fantastisch essay te schrijven, hoger.

Iedere dag bloggen is laagdrempelig, omdat niemand verwacht dat je elke dag een geweldig stuk publiceert. Geen enkele lezer verwacht torenhoge kwaliteit, omdat dat simpelweg niet haalbaar is als je iedere dag publiceert. Juist doordat de druk om een kwalitatief hoogstandje te schrijven ontbreekt, lukt het je zo af en toe om je lezers ermee te verrassen.

Als je dat ritme verlaagt naar een enkele keer per week, heb je wel de tijd om er een fantastisch stuk van te maken. Met het risico dat je het nooit goed genoeg vindt en eraan blijft schaven. Het gevolg is dat je de motivatie verliest en veel minder publiceert dan je zou willen. Dat geldt ook voor schrijven zonder direct publiek.

Daarom wil ik iedereen, voor er veranderingen plaatsvinden, meegeven toch vooral dagelijks te blijven schrijven. Er is geen betere manier die ik ken om zo snel te groeien in het schrijven (en bloggen) en de verbinding met wat je doet te houden.

Schrijf jij dagelijks? Waarom wel of juist niet?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Wat ik me nu al de hele tijd afvraag: bedoel je met dagelijks schrijven dagelijks bloggen, of maak je naast het bloggen ook nog per dag tijd vrij om fictie te schrijven?
  Ik begrijp de argumenten wel om dagelijks te bloggen, maar dagelijks bloggen lijkt me eigenlijk vooral interessanter vanuit het perspectief van de schrijver, dan vanuit het perspectief van de lezer. Ik ben bijvoorbeeld gestopt met het volgen van een aantal blogs net omdàt ze dagelijks schreven: ik zag door de bomen het bos niet meer, ik kon de ongelezen blogs niet bijbenen op bloglovin’ en ik vond het te vermoeiend om tussen de stukjes die me helemaal niet interesseerden op zoek te gaan naar de enkele boeiende. Als je elke dag kwaliteit kunt leveren (ik vind tussen haakjes dat jij dat wel doet), vind ik dagelijks bloggen fantastisch en ervaar ik mijn dagelijkse lectuur als een cadeautje. Als je blogt omdat er dagelijks iets moet verschijnen en er nu en dan gewoonweg ‘brol’ verschijnt op het blog, is mijn aandacht snel weg en meestal vergeet ik dan na een tijdje om eens op het blog te gaan kijken. Ik heb de discussie op het blog van Elja gevolgd, omdat ik geïnteresseerd was in haar mening over dagelijks bloggen, maar haar blog zelf volg ik al lang niet meer… Jammer van de interessante stukjes die ik zo laat liggen, maar het snel screenen van teksten om te weten of ze al dan niet interessant zijn, leek me te veel tijdverlies. In één reactie op dat stukje werd overigens de vraag gesteld of alles wat geschreven werd, wel op het net gegooid moet worden, en daar ben ik het eigenlijk mee eens.
  Ik ben dus eigenlijk niet van plan om dagelijks te gaan bloggen – een regelmatig patroon valt dan weer wel te overwegen, alhoewel ik daar nog steeds de noodzaak niet echt van inzie, aangezien er manieren genoeg zijn om een blog te volgen zonder gewoonweg de url in te gaan typen om te zien of er al iets nieuws staat…
  (Soit, dat was eigenlijk grotendeels naast de kwestie.)

  Ik zou eigenlijk wel dagelijks willen schrijven (fictie dan), maar om de één of andere reden kom ik daar momenteel nog niet toe. Er is altijd wel iets dat me tegenhoudt om er op een bepaald moment mee te beginnen (en momenteel is dat iets: ‘examens’). Wel denk ik dagelijks aan mijn verhaal, maar dat is lang niet hetzelfde natuurlijk. Met er alleen maar aan te denken, zal het er niet geraken…

 • Amen! 🙂 Kon ’t niet meer met je eens zijn…

 • Noa Meijer

  Ik schrijf wel dagelijks, maar niet constant aan fictie… reken je bloggen en studie mee? Haha.