Schrijf één woord op en waan je een schrijver

Ik heb een boek geschreven. Of, iets genuanceerder, een notitieboekje. En eigenlijk heb ik het niet eens zelf geschreven – ik heb de lege, voorbedachte lijnen opgevuld met inkt.  Meer dan dat kan ik even niet. Notitieboekjes vullen, bladzijdes omslaan. Woorden in een tekst- verwerker tikken, hopend dat ze wat leesbaarder zijn dan de opgedroogde inktfiguren.

En dat is dus nog geen boek. Nog niet eens een achterflap. Gelukkig hoeft dat ook niet, want van de Amerikaanse schrijver Richard Rhodes hoef ik maar één woord te schrijven. Desnoods twee.

‘If writing a book is impossible, write a chapter. If writing a chapter is impossible, write a page. If writing a page is impossible, write a paragraph. If writing a paragraph is impossible, write a sentence. If writing even a sentence is impossible, write a word and teach yourself everything there is to know about that word and then write another, connected word and see where their connection leads.’

Kortom: leg jezelf niet meer op dan je op dit moment aankunt. Daarom begin ik in een nieuw notitieboekje. Kijken of ik nog woorden weet. Of misschien zelfs wel een hele zin.

Foto: Samyra Serin

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ja, dat zal ik zo eens proberen – want als ik voor één boek in een keer ga, lukt het me niet 🙂
    Hier is het eerste woord al van de eerste zin van het eerste hoofdstuk van mijn eerste roman: “12-jarige” voilà zie.

  • karin

    heb wel gemerkt dat je soms wel jezelf moet pushen. niet alleen de drempel over maar ook jezelf uitdagen eruit te halen wat erin zit. schrijven is niet alleen maar wachten op inspiratie.