Schrijf iedere dag in je online dagboek en zet iets in werking

Toen ik laatst in de trein zat, sprak ik een jongen die ik vier jaar geleden mijn klasgenoot noemde. Hij bouwt websites en leert de taal van het web. ‘Ik heb ook mijn eigen website gebouwd!’ riep ik enthousiast. Om er zachtjes aan toe te voegen: ‘Met WordPress. En een gekocht thema.’

‘Oh?’ vroeg hij, ineens geïnteresseerd. ‘Wat doe je daar dan mee?’ ‘Ik blog,’ zei ik. ‘Iedere dag.’ Ik heb nooit geweten hoe ik me uitpuilende ogen moest voorstellen, tot ik die laatste twee woorden uitsprak. ‘Waar blog je dan in godsnaam over?’ wilde hij weten. ‘Is het een soort online dagboek, ofzo?’

Heel even keek ik hem verbaasd aan. Een online dagboek. Dat is hoe ongeveer iedere negen op de tien Nederlanders tegen het bloggen aankijken, maar ik had het nog nooit iemand zo letterlijk tegen me horen zeggen.

‘Nee, nee,’ zei ik snel. ‘Ik schrijf niet over mijn kat,’ probeerde ik, in een poging er een grap van te maken. In zijn ogen zag ik dat het hem allang duidelijk was: waar ik ook over schreef, het ging in íéder geval over mijn kat.

‘Hoe hou je dat vol?’ ‘Gewoon,’ zei ik, ‘je komt thuis en schrijft een blog. Het is een soort routine geworden. Een hobby waar je dagelijks tijd aan besteedt.’ Hoewel hij degene was die HTML verstond, voelde ik het: de rollen waren omgedraaid, ik was nu de nerd zonder leven.

Het zette me aan het denken over het principe van iedere dag bloggen.

Het gaat er niet zozeer om dat je iedere dag iets interessants te melden hebt (al is dat natuurlijk wel ideaal), maar dat je door iedere dag te schrijven dingen in werking zet. Marketinggoeroe Seth Godin verwoordde dat mooi:

‘Where my discipline came from is that I was more afraid of failing to ship then I was afraid of shipping. The thought that I had to give up my dream is what kept me shipping. Once you get in the habit of saying you have to ship, then you ship.’

Nog mooier is dat het niet uitmaakt waarover je schrijft en of je het wel of niet publiceert. De man die je in de trein observeerde, het concert waar je vorige week heen ging, dat ene nieuwsbericht wat jou al maandenlang bezighoudt of het gesprek met een studiegenootje. Zelfs je kat mag het onderwerp zijn.

Alles wat ervoor zorgt dat jij schrijft, is het juiste onderwerp om over te schrijven. Omdat je ervan leert. Ook als je het niet online zet.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Mooi stuk, is goed verwoord, dat onbegrip over bloggen kom ik maar al te vaak tegen 😉

  • Annelies

    Mooi artikel weer. Ik vind het ook altijd een beetje raar om te zeggen dat ik “blogger” ben.