Schrijf productiever en drink vijftig koppen koffie per dag

In de carrièrebijlage van nrc.next lees ik over een tekstschrijver die moeite heeft zichzelf thuis aan het werk te zetten. ‘Bijna altijd denk ik ’s avonds dat ik die dag sneller, beter en efficiënter had kunnen werken.’ Op internet zoekt ze naar adviezen van schrijvers, want dat is wat ze wil – gewoon zitten en schrijven.

Een ochtendwandeling maken, een goed boek lezen – ‘dat triggert me om ook iets goeds op papier te zetten’ – of juist een flutromannetje – ‘dan moet ik dat beter kunnen,’ aldus Peter Buwalda – elke dag dezelfde versleten sweater dragen of vijftig koppen zwarte koffie per dag drinken; het moet er allemaal voor zorgen dat je productiever schrijft.

Het koffie-advies heeft zelfs als voordeel dat het de kans dat je jezelf vermoordt verlaagt – voor schrijvers misschien hard nodig.

Toch is het beste advies, afkomstig van schrijver E.B. White, een stuk minder drastisch:

‘A writer who waits for ideal conditions under which to work will die without putting a word on paper.’

Gewoon die tekstverwerker openen, zitten en schrijven dus.

Of, als je het schrijven toch nog even wil uitstellen, kun je deze serie van schrijver Mason Curey lezen over de schrijfgewoontes van beroemde schrijvers.

Tipsvanschrijvers

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Eva

  Goede tips wel hoor. Ik zou het liefste naar een cafeetje gaan om te schrijven, maar vraag me telkens af wat ik met mn laptop moet als ik naar de wc ga. Dus werk ik nog maar thuis elke woensdag :p

  • Linda Rosalinde Markus

   Blogger Ernst-Jan Pfauth (om zijn naam maar weer eens te noemen, haha) zei ooit dat het juist heel motiverend is om met je laptop in een café te schrijven. Je moet wel, want zelfs naar de wc gaan kan betekenen dat je laptop gestolen is als je terug komt. Dat zijn zijn letterlijke woorden. Wat ook een optie is: met de hand schrijven. Dat doe ik het liefst.

 • Lot de Wit

  Wat een leuke tips. Misschien niet allemaal even handig of haalbaar, maar ze laten wel zien hoe ‘apart’ sommige schrijvers kunnen zijn. Zij doen dat ten minste 😀

  • Linda Rosalinde Markus

   Precies! Welke schrijfgewoonte je ook hebt, het kan nooit gekker zijn dan de schrijfgewoontes van je beroemde voorgangers. 😉