Schrijf wanneer je op je best bent, dat takenlijstje wacht wel

Op zondagen hou ik het meest van de ochtend. De stilte in huis, het gevoel dat de hele vrije dag nog voor je ligt en gedachte dat je het meest fantastische ontbijtje ooit mag klaarmaken – want, gewoon, het is zondag.

Vroeger bakte ik zelf croissantjes met het zoete Danerolles-deeg. Terwijl de beige kleur in de oven veranderde naar bruin, waarschuwde mijn moeder me: ‘Eerst je jus d’orange opdrinken.’ De croissantjes werden altijd tot het laatst bewaard.

Toen ik laatst een artikel van blogger Penelope Trunk las, leerde ik dat we sommige gewoontes moeten vergeten. Ze beschrijft vijf voorbeelden van gewoontes die we als kind aanleren en waarom we die moeten afleren als we succesvol willen worden:

‘So school teaches you that you should study what’s on the test. Work is the opposite. What matters will never be on the test.’

Ik realiseerde me dat ze gelijk heeft. Ik moest het croissantje tot het laatst bewaren, maar waarom eigenlijk? Als ik eerst mijn overvolle nog-te-doen lijstje zou moeten afwerken voordat ik mag schrijven, zou ik er niet meer aan toekomen.

Juist voor de dingen die je leuk vindt moet je tijd vrijmaken. Als je blijft wachten tot je alle verplichte jus d’oranges hebt weggewerkt, kom je nooit aan dat  – nu nog warme  – croissantje toe. Leer het af, bewaar het lekkerste niet voor het laatst maar zet er nu je tanden in.

Ik schrijf het liefst heel vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Die uren waarin ik op m’n best ben hou ik zoveel mogelijk vrij om te schrijven. Dat overvolle lijstje werk ik daarna wel af.

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.