Schrijven is een topsport waarbij de juiste materialen zorgen dat je vaker schrijft

Ik heb weer een Moleskine gekocht. Geen notitieboek dit keer – m’n huidige is pas voor de helft gevuld – maar een agenda. Felrood met een harde kaft en per dag een bladzijde die ik vol kan zetten met afspraken. Heerlijk, en toch begrijpen de meeste mensen het niet. Waarom zou je voor zo’n agenda twintig euro betalen, als de Hema ook prima agenda’s heeft?

[heading margin_top=”14″]Ja, eh, die schaatsen van Sven Kramer zijn ook duur..[/heading]

Ik vergelijk schrijven dan altijd met topsport. Sporters die wat ze doen serieus nemen, investeren in de juiste kleding en bijvoorbeeld schaatsen. De kwaliteit van die spullen heeft invloed op hoe je presteert of geeft je in ieder geval het gevoel alsof dat zo is. De ene schaatser wil dat merk schaatsen, een andere schaatser wil weer iets anders. De ene schrijver houdt van simpele notitieblokken of Hema agenda’s, de andere van luxe Moleskines.

Als die schaatsen ervoor zorgen dat Sven Kramer die tien kilometer beter schaatst, dan is dat prima. Als een Moleskine ervoor zorgt dat ik vaker een opschrijfboekje pak, geef ik daar graag een paar tientjes aan uit.

Of ik noem het voorbeeld van een kennis. Hij is veel met muziek bezig en heeft een eigen band waar hij al zijn vrije tijd aan besteedt. Omdat hij er zoveel mee bezig is en er zoveel plezier uithaalt, heeft hij opnameapparatuur gekocht. En een gitaar, een drumstel; alles wat de band nodig heeft om de juiste muziek te maken. Ik ben veel bezig met schrijven, dus koop ik graag luxe notitieboeken omdat ik het ongelofelijk fijn vind schrijven.

[heading margin_top=”14″]Die Moleskine vóélt dat ik iets belangrijks aan het doen ben[/heading]

Toen ik over mijn aankoop twitterde, kreeg ik een reactie die meteen duidelijk maakt waarom sommige aspirant-schrijvers voor duurdere notitieboekjes kiezen terwijl anderen voor exemplaren van een twee euro gaan:

Ik heb hetzelfde probleem. In de afgelopen jaren heb ik vijf pagina’s van een Hema notitieblokje volgemaakt, tegenover vier Moleskines én een Paperblanks. Goedkopere notitieboeken geven me niet het gevoel dat ik iets belangrijks aan het doen ben, dus schrijf ik er niet in.

Een Moleskine kopen voelt als mezelf verwennen met een cadeautje, een goedkope variant voelt alsof ik de losse munten in mijn jaszak kwijt moest. Naast dat ik weet dat ze kwalitatief beter zijn – de kaft beschadigt niet snel, het papier schrijft fantastisch, door het lintje weet ik waar ik gebleven ben – voelt het ook alsof ik mijn hobby serieus neem door een duur opschrijfboekje te kopen.

Vandaag begin ik met liefde in mijn nieuwe Moleskine agenda. Volgend jaar rond deze tijd koop ik een nieuwe.

Heb jij een voorliefde voor een bepaald merk?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Noa Meijer

    Dit jaar begin ik voor het eerst met een Moleskine agenda en dit bevalt me echt super. Dus ik denk dat ik nu een nieuwe voorliefde heb. Hoewel die van de HEMA ook wel leuk zijn, hoor.