Abdelkader Benali: ‘Om te schrijven moet je een beetje gek zijn’

Het blijft fascinerend dat een miljoen Nederlanders een boek willen schrijven, terwijl er uiteindelijk maar een paar mensen zijn die het echt doen. Net zoals voor jezelf beginnen, een carrièreswitch maken of afvallen. We willen het wel, maar we doen het niet of houden het klein. Pas wanneer het niet anders kan of het sociaal geaccepteerd is (denk aan: na het verliezen van je baan zelf een bedrijf beginnen of in november meedoen aan NaNoWriMo) gaan we ervoor.

Abdelkader Benali vertelde tijdens een lezing over zijn schrijfworkshops. ‘Er zitten altijd een paar mensen tussen die echt iets kunnen. Die talent hebben. Dan zeg ik dat ze er iets mee moeten doen. Ze moeten zich waarmaken, bewijzen dat ze het echt in zich hebben. Dat komt bijna nooit voor.’ Volgens hem komt het doordat je een ander soort mens moet zijn om te kunnen schrijven.

‘Om boven het gemiddelde uit te stijgen moet je een beetje gek zijn. Je moet doorgaan waar anderen stoppen.’

– Abdelkader Benali

Ben jij een beetje gek? Ben ik gek? Zijn Nederlandse schrijvers gek? Ik bewonder schrijvers die zichzelf maanden kunnen opsluiten om ongestoord aan een verhaal te werken. Voor mij werkt het niet. Ik mis het sociale aspect, het delen van het proces en het ‘meedoen’ aan het leven. Daarom wil ik niet alleen schrijven, maar ook bloggen en aan Lood werken. Een publiek hebben, zo af en toe zichtbaar zijn en laten zien waar je mee bezig bent – dat motiveert om door te gaan.

Doorgaan met schrijven is de balans zoeken tussen motivatie en afleiding. Een publiek hebben motiveert, maar leidt ook af. Voor je het weet is het verleidelijker om tijd vrij te maken voor bloggen of andere platformen dan voor het schrijven zelf. Tegelijkertijd heb je die afleiding soms ook nodig om gemotiveerd te blijven. Als je de balans niet kunt vinden, blijf je bij de miljoen Nederlanders horen die het niet kunnen waarmaken.

Dus moet je doorgaan waar anderen stoppen. Ben jij er gek genoeg voor?

Foto door: André Freitas

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Hesteranne

    Ik probeer hierin ook een balans te vinden. Ik ben om deze reden minder gaan bloggen omdat ik meer tijd en ruimte nodig heb om andere dingen te schrijven. Interessant artikel!

  • ik mis het proces van een boek schrijven als mijn boek uit is. als ik begonnen ben aan een nieuw boek wil ik soms stoppen, kom ik op een dood spoor en moet ik een manier zien te vinden die werkt om door te gaan. En zo gaat het steeds. Ben je dan een beetje ‘gek’? Ik denk dat dit bij elk project dat je start speelt.

  • Kim

    In november ben ik er gek genoeg voor maar de rest van het jaar is er te veel afleiding. Ik moet het vaker doen en de faalangstige perfectionist in mezelf het zwijgen op leren leggen.