Als je creatief bent, hoef je het schrijven nooit meer uit te stellen

Pas sinds dit jaar durf ik op mijn Curriculum Vitae te zetten dat ik creatief ben. Creatief is een vaag begrip, waarbij je vooral denkt aan een vriendin wiens kleding altijd onder de verfspatten zit, de lessen handvaardigheid die je op de basisschool kreeg of een neefje die op zijn verjaardag de prachtigste creaties maakt met simpele Legosteentjes.

[heading margin_top=”14″]Raak je snel afgeleid? Dan ben je creatief[/heading]

Creatief lijkt synoniem voor ‘iets artistieks’ of ‘iets met je handen’. Een marketeer die een geestig reclamefilmpje bedenkt, de fotograaf die met zijn fotoreportages de kranten haalt, een projectmanager die de oplossing heeft voor een stagnerend project. ‘Ik ben niet zo creatief,’ dacht ik altijd. De foto’s die ik maak zijn niet bijzonder, de moederdagcadeautjes die ik bij handvaardigheid maakte, waren nooit de mooiste en ik sta ook niet bekend om mijn humor.

Mijn beeld over creativiteit en wat dat inhoudt, is veranderd nu ik meedoe aan de Blog Away NL Maand, waarbij ik wekelijks blogopdrachten ontvang. Naast een wekelijkse blogopdracht is er ook een wekelijkse Google Hangout sessie waarbij er ruimte is voor vragen en mijmeringen over bloggen. Ergens middenin zo’n sessie ging een telefoon af en blogcoach Karin Ramaker liet zich erdoor afleiden.

‘Ik raak altijd snel afgeleid,’ zei ze. ‘Maar misschien is dat ook wel goed, want daardoor zie ik veel en heb ik veel ideeën.’ Ze vertelde over een vriendin waarmee ze vroeger vaak belde. Zij praatte dan honderduit over haar dag, de vriendin bleef stil. ‘Hoe kun je zoveel te vertellen hebben? Mijn dagen zijn allemaal hetzelfde.’ De vriendin begreep niet waar Karin al die minuten vol woorden vandaan haalde, en andersom vroeg Karin zich af waarom haar vriendin zo weinig te vertellen had.

[heading margin_top=”14″]Ongeïnteresseerd? Nee, gewoon creatief[/heading]

Het deed me denken aan de telefoongesprekken tussen mij en mijn vriend. Ik neem me altijd voor om vooral hem aan het woord te laten, maar zodra ik begin te praten herinner ik me allerlei interessante onderwerpen waar ik het nog over moet hebben. Meestal heb ik zelf niet door dat ik een gedetailleerd verslag van mijn dag aan het uitbrengen ben, maar als ik het wel merk, valt er een stilte. Twee seconden. Drie, misschien. ‘Dus.. heb jij eigenlijk nog iets te vertellen?’

Ook zijn antwoord is meestal ontkennend. Nu weet ik waardoor het komt. Niet omdat ik tot de zogenoemde generatie Y behoor, die narcistisch en ongeïnteresseerd schijnt te zijn en alleen oog heeft voor zichzelf, maar omdat ik creatief ben. En hij, naar alle waarschijnlijkheid, iets minder. Een hele verademing.

Dat is overigens nog een hele opgave, creatief zijn. Dat mijn zelfgemaakte kussentjes bij handvaardigheid nooit netjes gestikt waren, heb ik inmiddels geaccepteerd. Dat mijn moeder de moederdagcadeautjes nooit echt in het zicht heeft gezet, ook. Maar creatief zijn is niet iets wat je kunt accepteren of negeren. Het is iets dat in je systeem zit. In de Google Hangout sessie stelde Karin dat bloggen meer is dan een hobby of een handig communicatiemiddel. Bloggen is een manier van leven.

Ik geloof dat dat ook geldt voor creativiteit. Veel ideeën hebben, situaties opmerken en eindigen met een inktblauwe hand doordat je alles wil opschrijven. En als je die ideeën niet hebt, moet je er van jezelf naar op zoek. Het liefst hou ik zo’n telefoongesprek in m’n achterhoofd op de momenten dat ik me creatief uitlaat. Dan weet ik als ik ga schrijven: ik hoef het niet uit te stellen, want als ik eenmaal begin komen de woorden vanzelf.

Gewoon, omdat ik creatief ben.

Foto door: Tim Manteau

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Haha, ik raak heel snel afgeleid, vooral tijdens het studeren 😛 Vroeger had ik daar nooit zo’n last van, maar tegenwoordig lijkt het net of werkelijk alles om me heen interessant is.

  • karin

    wat een mooie uitleg!