Als schrijven je voldoening geeft, weet je dat je schrijver bent

Sinds een paar dagen volg ik de Facebookpagina van een vrouw die schrijflessen geeft in Zuid-Afrika. Niet voor de schrijflessen, maar omdat ik benieuwd ben naar wat ze zoal deelt. Inmiddels ben ik erachter: verslavende Tumblr blogs die het schrijversleven in GIF-plaatjes tonen en cartoons met quotes over het schrijverschap.

Inkt op je lakens, urenlange gesprekken met onzichtbare personages, een moment stilte voor dode personages in je favoriete boeken, een koffie- verslaving en je kat die jaloers is op je toetsenbord; volgens de cartoons herken je daaraan dat je een schrijver bent.

Als dat echte voorwaarden zouden zijn, zou ik dit blog meteen kunnen verwijderen. Ik kon mezelf in twee cartoons vinden. Drie, misschien.

De vraag wanneer je een schrijver bent – als je schrijft, simpeler kan het niet – is makkelijker te beantwoorden dan wanneer je wéét dat je een schrijver bent. Want, even eerlijk, wanneer ‘weet’ je zoiets? Soms twijfel ik nog steeds.

Schrijver Edward Paz verwoordde het treffend in een gastblog die hij schreef aan zijn onzekere, jongere zelf:

You feel joy when you write.
You feel satisfaction when you write.
You feel alive when you write.

This makes you a writer.

Ik heb er maar één aan toe te voegen: je schrijft regelmatig omdat je er tijd voor vrijmaakt.

Wanneer voel jij je een schrijver?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Blijft een interessante vraag. Denk dat Paz het goed verwoordt 🙂

    • Linda Rosalinde Markus

      Ja, dat vond ik ook! 🙂