Schrijven zonder schrappen

Veel mensen dromen ervan om ooit eens een boek te schrijven. Iets van jezelf, waar jouw naam opstaat, waar jouw zelfbedachte personages in voorkomen en wat ook nog eens echt gelezen wordt door anderen mensen. Toch proberen maar weinig mensen om deze droom te achtervolgen. ‘Geen tijd,’ of ‘geen inspiratie,’ zijn redenen die je vaak hoort. Binnenkort is dit allemaal verleden tijd, want er is een initiatief waarmee je een roman kunt schrijven binnen dertig dagen!

De Nationale Romanschrijfmaand, of National Novel Writing Month, zoals ik het liever noem, is een maand waarin je een roman van vijftigduizend woorden schrijft. Het bestaat al een aantal jaren en vindt elk jaar opnieuw plaats in de maand november, maar ik ontdekte het  zoals bij mij wel vaker het geval is met dit soort dingen  pas een paar dagen geleden. Op één november begin je met een lege pagina en je eindigt dertig dagen later met een (in)complete roman van maar liefst vijftigduizend woorden. Dat klinkt alsof er een hoop werk in gaat zitten, en (verrassing) dat is ook zo, want zoveel woorden schrijven in een maand, komt neer op bijna zeventienhonderd geschreven woorden per dag. Het is dus een echte uitdaging.

Juist omdat je binnen korte tijd zoveel moet schrijven, heb je geen tijd om grote stukken tekst te wissen of bij elke zin te twijfelen of hij wel precies goed is. Je zult hierdoor ook onzin schrijven of dingen die niet kloppen, maar juist bij deze uitdaging mag dat. Je mag fouten maken, je mag onzinnige dingen opschrijven; het gaat puur om het schrijven. Het schrijven stimuleert je creativiteit en door deze methode kun je, zoals de oprichters van de National Novel Writing Month het zo mooi verwoorden, bouwen zonder af te breken. Je leert op jezelf te vertrouwen en je leert dat je eigenlijk veel meer kunt dan je denkt, want wat je ook schrijft; er zal altijd wel een prachtig gedeelte bij zitten!

Na het lezen van de website ben ik overtuigd. Ik zal op donderdag één november de uitdaging aangaan en proberen bij het deel te horen dat deze uitdaging succesvol volbrengt. Of het gaat lukken? Ik heb geen idee en het is zeker niet vanzelfsprekend, want ik heb net zoals velen ook weleens last van inspiratieloze momenten of het bekende writers’s block. Toch wil ik deze uitdaging aangaan. Niet alleen omdat ik dan een doel heb om enthousiast naartoe te werken en omdat ik het leuk vind om deel uit te maken van zoiets als dit, maar vooral omdat ik dan pas echt m’n eigen schrijfstijl leer kennen. Wat er ook gebeurt, of ik het haal of niet, één ding weet ik zeker: ik zal ervan leren en het zal sowieso een positieve ervaring zijn.

Ben jij van plan om mee te doen aan dit creatieve initiatief? Laat het me weten!

Op de website kun je alle informatie over deze creatieve maand vinden. Ook kun je er zo achter komen hoe je precies je woorden kunt bijhouden, hoe je deelneemt en hoe je ervoor zorgt dat je het gaat halen. Je hoeft het trouwens niet alleen te doen, want er zijn fora waarop je kunt socializen met andere deelnemers en ze kunnen je ook helpen op momenten dat je even helemaal geen inspiratie meer hebt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik had het vorig jaar ook al gezien en ik denk dat ik dit jaar wel mee wil doen!

  • Ik vind het erg leuk, maar ik ben momenteel al bezig met een verhaal en ga daar gewoon zo veel mogelijk aan verder schrijven 🙂

  • o haha, ik klikte een tijdje geleden op een reactie van jou en toen kwam ik zeg maar op je profiel overzicht en daar stond Waddinxveen, Nederland. dus daarom. =)!

  • Daniëlle

    NaNoWriMo! ja dat ken ik al langer. Kristina Horner (youtuber die ik volg) doet er elk jaar aan mee, vandaar:P heb alleen nooit echt de tijd gehad om er aan mee te doen (drukdrukdruk met de studie:P) maar is wel een superleuk initiatief! ben benieuwd wat jij ervan maakt!

  • Ik heb dit al twee keer gedaan. Is echt heel erg pittig, het eerste jaar was voor mij dan ook een dikke fail. Maar het tweede jaar kreeg ik het voor elkaar (al was mijn verhaal echt een ramp!) Ach ja, dit jaar voor de derde keer. Ze zeggen vast niet voor niets dat drie maal scheeps recht is toch 🙂

  • Pingback: Wees ontevreden over je werk en schrijf daardoor meer dan ooit | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()