Als schrijvers jaren doen over hun tweede boek, zoeken ze ideeën

Toen ik solliciteerde naar de functie van webredacteur bij de Jonge Schrijversavond en in een café in Amsterdam m’n sollicitatiegesprek had, werd er gevraagd of ik al een idee voor een roman had. Had ik misschien een karakter in gedachten? Of was ik zelfs al aan een verhaal begonnen?

Ik bekende aarzelend wel ideeën te hebben, maar nog nergens mee bezig te zijn. ‘Maurice bedacht zijn personage Ego Faber toen hij ongeveer jouw leeftijd had, maar het duurde nog jaren voor het een verhaal werd,’ vertelden ze. Maurice Seleky is schrijver en oprichter van de Jonge Schrijversavond.

Ik weet nog hoe het me verbaasde dat het zolang geduurd had voor hij debuteerde. Hij had toch al op zijn negentiende een idee? Waarom duurde het dan zolang voor hij het uitwerkte? Later heb ik me dat vaker afgevraagd als er jaren tussen het debuut en de tweede roman van een schrijver zaten. Wat doen ze in de tussentijd?

Sinds ik een artikel van Steven Johnson heb gelezen waarin hij betoogt dat goede ideeën uit meerdere kleine ideeën bestaan, begrijp ik het pas. Ik stel me zo voor dat de roman in puzzelstukjes tot je komt en dat allerlei gebeurtenissen daar puzzelstukjes aan toevoegen. Pas wanneer je kunt zien wat er op de puzzel is afgebeeld, kun je ermee aan de slag.

Dezelfde man legt het krachtig uit in een prachtig geïllustreerde video:

Het punt dat hij maakt over creativiteit en waar het vandaan komt, is niet per se nieuw, maar eigenlijk is dat ook niet nodig. Wat wel nodig is, is dat we onszelf er zo af en toe aan herinneren dat de boeken van je favoriete schrijvers ook niet altijd ‘klopten’. Ooit bestonden die ook uit losse puzzelstukjes die tijd nodig hadden om de puzzel te vormen.

De moeilijkheid is om het geduld te hebben om alle puzzelstukjes op te merken. Ook als dat betekent dat je voorlopig nog niet zult debuteren.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Harry

  Goed geschreven, je blogs worden steeds beter vind ik. Mooi ook om te zien ook dat je steeds meer inzicht krijgt in het schrijvers proces ik denk dat beginnende schrijvers hier best wel wat van kunnen opsteken.

  Ga zo door!

  Grt Harry

  • Linda Rosalinde Markus

   Hartstikke bedankt, Harry! Dat is fijn om te horen. Zelf leer ik natuurlijk ook continue bij. 🙂