Zeven vragen over serieus bloggen: hoe neem je je blog serieus?

In januari startte blogcoach Karin Ramaker met een online blogcursus die deelnemers inspiratie moest geven om te bloggen. Ik meldde me aan, en na die eerste cursus volgden er meer. Tijdens de cursus discussieerde ik met de andere deelnemers en Karin zelf over alles wat bij het bloggen komt kijken. Één van die onderwerpen was serieus bloggen. Hoe neem je je blog serieus, wat houdt het in, waar merk je het aan? Tijd voor de antwoorden!

1. Wat is ervoor nodig om je blog serieus te nemen?
Toewijding. Enthousiasme. Doorzettingsvermogen. Tijd, of liever het op de juiste manier indelen daarvan. Als je je blog serieus wil nemen, moet je ervoor gaan. Je moet enthousiast zijn over wat je creëert (over je naam, layout, blogonderwerpen, etc.), toegewijd zijn en dat laten zien door bijvoorbeeld regelmatig te updaten. Doorzettingsvermogen is belangrijk omdat je het bloggen moet volhouden, ook als de inspiratie even weg is of je er minder tijd voor hebt.

2. Hoe merk je aan andere blogs dat zij hun blog serieus nemen? Hoe zie je dat?
Meestal zie je het meteen, zodra je de blog voor de eerste keer ziet. Het ziet er verzorgd en onderhouden uit. Als je iets verder kijkt, zijn er verschillende dingen waaraan je kan zien of iemand serieus blogt of niet. Heeft de blog een eigen domeinnaam of staat er nog word- press.com achter? Is de layout rommelig of overzichtelijk? Hoe vaak wordt er blogpost geplaatst, zit er regelmaat in? Reageert de blogger serieus op reacties van lezers? Zijn de blogposts goed geschreven of zitten ze vol spel- en taalfouten?

3. Wat wil je veranderen aan je blog zodat het serieuzer oogt?
Op dit moment niets, vroeger heb ik bijvoorbeeld wel de domeinnaam aangepast, ervoor gekozen om geen advertenties toe te laten en de layout aangepast wanneer ik er niet meer tevreden over was. Misschien dat ik de ‘Over mij’ pagina nog een keer grondig nakijk en aanpas, dat kan soms ook veranderen.

4. Wat zijn je valkuilen, risico’s en waar moet je extra op letten?
Nu ik niet meer iedere dag blog, moet ik opletten dat ik de regelmaat niet verlies. Toen ik elke dag iets online zette, zat het bloggen altijd in m’n hoofd. Ik was er altijd mee bezig, waardoor ik het nooit vergat en er tijd voor vrijmaakte. Nu ik daarvan afgestapt ben, is er het gevaar dat ik het bloggen soms vergeet of dat het naar de achtergrond verdwijnt. Daar moet ik goed opletten. Ook is het belangrijk dat ik tevreden blijf over mijn layout, omdat dat motiverend werkt.

5. Hoe ga je om met regelmaat?
Ik vind regelmaat heel belangrijk. Als ik een blog tegenkom die al dagen of soms weken niet geüpdatet is, klik ik weg. De oudere blogposts kunnen wel interessant zijn, maar omdat de blogger niets nieuws meer toevoegt, raak je uiteindelijk teleurgesteld en verlies je de blog uit het oog. Ik blogde zelf langer dan een jaar dagelijks, dat werkte heel goed voor de regelmaat. Je houdt jezelf er dan echt aan en maakt er tijd voor vrij. Nu blog ik drie tot vier keer per week, ik probeer het om de dag te doen zodat er toch enige regelmaat in zit.

6. Welke trucjes pas je toe voor jezelf om serieuzer te bloggen?
Ik hou niet zo van trucjes, maar er zijn wel dingen die serieus bloggen makkelijker maken. Als ik op vakantie ga, plan ik blogposts bijvoorbeeld in. Op die manier merken lezers vrijwel niet dat ik weg ben en gaat mijn blog door, terwijl ik ergens in het buitenland van de zon geniet.

Ook stel ik mezelf altijd dezelfde vragen als ik een blogposts schrijf: 1. Is dit interessant voor de lezer, heeft het voor hen waarde? 2. Vind ik het leuk om hierover te schrijven? 3. Laat de titel zien waar het stuk over gaat, maakt het nieuwsgierig? 4. Is de eerste alinea duidelijk, nodigt het uit om verder te lezen? Als ik deze dingen goed in de gaten hou, komt mijn blog serieuzer over.

7. Hoe ga je om met research en hoe doe je die research?
Als ik een blogpost schrijf en ik moet iets opzoeken, zet ik daar XXX voor in de plaats. Dat heb ik van blogger Ernst-Jan Pfauth. Op die manier weet je dat je nog wat dingen moet opzoeken, maar blijf je wel in de flow waar je in zit op het moment dat je een blogpost schrijft. Vaak gaat het dan om een naam, link of quote. Bij een opiniestuk (bijvoorbeeld over TenPages of Polare) vind ik het belangrijker dat alle feiten kloppen. Dan zoek ik eerst informatie, schrijf de blogpost, en controleer het nog een keer. Als je feiten kloppen, word je eerder serieus genomen.

Cartoon door: Hugh MacLeod

Hoe laat jij zien dat je je blog serieus neemt?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • karin

  toewijding. heel veel toewijding. snappen dat het nut heeft. dat ‘expertise’ delen nut heeft. dat de lange adem nut heeft. etc, etc.

  • Linda Rosalinde Markus

   Eens, eens, eens!

 • Ninja Moeder

  Nuttig stuk! Momenteel ben ik nogal van het sponate posten: soms twee keer op een dag en dan vier dagen niets. Ik denk er over om er ook wat meer regelmaat in te brengen. Thanks voor de tips!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt! Ik vind de tip van Saar hierboven heel mooi: plan je stukken in, dat helpt ook om er meer regelmaat in te brengen. Als je twee stukken op een dag geschreven hebt, plaats er dan één en plan de andere in voor een andere dag. Succes! 🙂

 • Bij mij staat er wel nog wordpress.com achter, maar verder ben ik er wel mee bezig. Ik blog ook spontaan, maar vaak schrijf ik dan vier stukjes op een dag en ga inplannen. Dat is absoluut de meest handige tip die ik ooit gekregen heb.

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat is absoluut een goede tip! Soms heb je ineens zoveel inspiratie dat je meerdere blogposts kunt schrijven, daar slim gebruik van maken door ze in te plannen is heel handig. Bij mij stond er eerst ook wordpress.com (en eerder nog blogspot.com) achter, dat is niet erg. Als je begint met bloggen en niet zeker weet of het iets voor je is, is dat verstandiger dan meteen tientallen euro’s uitgeven aan een eigen domein. 🙂

   • Ariadnesdraad

    Is natuurlijk ook zo dat het besluit om het bloggen kosteloos te houden ook een serieuze insteek kan zijn. Zegt niks over de kwaliteit van het geschrevene, weliswaar !

    • Linda Rosalinde Markus

     Daar geef ik je gelijk in. Ik zie wel dat veel bloggers die besluiten te blijven bloggen een keer van dat wordpress.com af willen en daar een paar tientjes (kan ook voor minder) voor over hebben. Maar als je wel met wordpress.com blogt betekent het natuurlijk niet dat je automatisch niet serieus bezig bent met bloggen. Ben ik helemaal met je eens!

 • Huis vol harten

  Ik heb ook jarenlang dagelijks geblogd al was ik toen wat jonger en blogde ik over onderwerpen die niet iedereen wat aanging. Tegenwoordig probeer ik enkele keren per week te bloggen maar dan wil ik wel kwaliteit neerzetten.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je reactie! Begrijpelijk dat je kwaliteit wil neerzetten, dat lijkt me een goede insteek. Zolang het maar geen drang naar perfectie wordt die het bloggen in de weg gaat staan. 😉