Snapchat

Wat ik zo leuk vind aan Snapchat

Ik geef het toe, ik ben om. Vorig jaar gebruikte ik Snapchat voor het eerst, toen een studiegenootje me aanspoorde om het te proberen. Ik maakte een foto, voegde een gek filter toe en stuurde mijn vervormde gezicht naar bekenden. Het pakte me niet echt, dus al snel vergat ik Snapchat. Nu ben ik – dankzij Elja! – toch opnieuw begonnen met snaps versturen en ik ben verslaafd. Want Snapchat is hartstikke leuk.

Nu helpt het ook wel mee dat ik morgenavond naar #SMC070 ga met Snapchat als thema, maar toch: ik zit op Snapchat (@rosalindemarkus) and I like it. Snapchat is een beetje een vreemd medium. Waar je bij Facebook (contact met vrienden en familie, doelgericht adverteren), Twitter (meepraten over #wereldnieuws) en YouTube (iedere seconde nieuwe interessante video’s om te kijken) snel ontdekt wat de toegevoegde waarde is, is dat bij Snapchat niet meteen duidelijk.

Als je Snapchat opent, zie je een camerascherm. Je maakt een foto of een kort filmpje, zet er een tekst en wat emoji’s bij, plaatst er een filter overheen en klaar is je snap. Vervolgens stuur je ‘m naar vrienden of voeg je het toe aan jouw verhaal, waar jouw snaps in chronologische volgorde achter elkaar verschijnen. Leuk, maar je kunt ook foto’s delen via Instagram en livestreamen via Facebook. Wat zorgt er dan voor dat Snapchat toch een plek tussen die apps verdient?

 1. Rauwheid
  Snapchat is een heel charmant medium, en dat komt doordat het zo rauw en puur is. Je hebt minimale bewerkingsmogelijkheden en zult het moeten doen met een paar kleuren- en selfiefilters. Ook blijven snaps maar 24 uur zichtbaar, dus je hoeft geen moeite te doen voor de perfecte foto zoals bij Instagram. Daarom is het veel laagdrempeliger en deel je eerder rauwe content.
 2. Het idee van realtime
  Het kijken van een YouTube video is leuk, maar je weet dat veel video’s al dagen of weken van tevoren zijn opgenomen. Sommige toffe video’s zijn zelfs al jaren geleden gemaakt. Niet echt actueel dus. Op Snapchat verdwijnen jouw snaps – en die van je vrienden – na 24 uur waardoor je bijna realtime meekijkt in iemands leven. Gaat iemand op vakantie? Leuk, want dan kun je bijna live genieten van zijn of haar (zonnige) avonturen!
 3. Snel
  Snapchat past perfect in deze tijd waarin alles steeds sneller gaat. Snapchat is namelijk een snel medium. Snaps verdwijnen na verloop van tijd en duren bijna nooit langer dan een paar seconden. Ook maakt de app het heel makkelijk om foto’s en video’s te delen. Je drukt op de knop in het beginscherm en de foto of video is gemaakt! Met nog twee tikken op je scherm heb je ‘m gedeeld – snel, dus. Hiermee stapt Snapchat af van het cornerstone content idee, waarbij je voor tijdloze quality content zorgt. In plaats daarvan deel je snapshots uit je leven die net zo snel verdwijnen als dat ze gemaakt zijn.
 4. Ideaal startpunt
  Ik zou heel graag actief Periscope willen gebruiken, maar ik ben er stiekem een beetje bang voor. Bij livestreamen zie je direct wie er kijkt, hoeveel mensen er kijken en of ze het leuk vinden – want dan verschijnen er hartjes op je scherm. Snapchat is een ideaal alternatief of eerste stap, want je kunt video’s delen zodra je ze opgenomen hebt zónder dat je al tijdens het opnemen wordt beoordeeld door je volgers. Daarnaast heeft Snapchat iets weg van vloggen – erg populair op YouTube – want je kunt de hele dag door momenten uit je leven delen en zien hoe erop gereageerd wordt. Als je dus alvast een beetje wil proeven van livestreamen en vloggen, is Snapchat een goed begin.
 5. Fun!
  Snapchat is leuk omdat het niet zo commercieel is – althans, nog niet. Het is vooral heel erg leuk. Het is laagdrempelig waardoor je vrienden de hele dag door snaps met je delen en je zelf ook steeds vaker denkt: ‘Oh, even een snap maken.’ Vervolgens ontstaan daaruit leuke gesprekjes en blijf je op de hoogte wat je vrienden zoal doen – buiten de perfecte Instagram plaatjes en positieve statusupdates. En bovendien: hoe leuk is het dat je de hele dag door foto’s kunt delen van wat je eet, ziet, denkt en doet zonder dat ze perfect hoeven te zijn? Dag sociale druk!

Gebruik jij Snapchat?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.