Terugblik op mijn blogvoornemens van 2014: heb ik me eraan gehouden?

Precies een jaar geleden bedacht ik vijf blogvoornemens waar ik me in 2014 aan wilde houden. Zo wilde ik een duidelijker beeld krijgen van de blogniche waar ik in zit, iedere dag blijven bloggen, eindelijk de boeken lezen die ik over bloggen heb liggen, meer video’s online zetten en me meer bezighouden met social media. Wat is er van die voornemens terecht gekomen?

Niche verkennen

Aan het begin van 2014 had ik geen duidelijk beeld van de niche waarin ik zat. Ik omschreef het toen als een schrijfblog specifiek gericht op jonge schrijvers. Inmiddels ben ik erachter dat een duidelijke niche hebben alleen echt belangrijk is als je geld wilt verdienen met bloggen. Zo niet, dan kun je best over drie onderwerpen bloggen. Mijn blog zou ik nu niet meer als schrijfblog omschrijven, maar als een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen en creativiteit.

Iedere dag bloggen

In 2014 wilde ik dagelijks blijven bloggen. Ik hield het langer dan een jaar vol, maar halverwege het jaar sloeg de twijfel toe. Iedere dag bloggen, is dat nog haalbaar? Doordat ik zoveel tijd besteedde aan het bloggen, raakte schrijven op de achtergrond. Het heeft even geduurd voordat ik dat aan mezelf wilde toegeven (de voldoening van dagelijks bloggen is lichtelijk verslavend), maar toen ik dat eenmaal deed kon ik er niet meer onderuit: ik moest mijn blogritme veranderen.

Aan dit voornemen heb ik me dus niet gehouden. Ik blog niet meer dagelijks, maar zo’n drie keer per week. De voor- en nadelen daarvan heb ik op een rijtje gezet en ik ben erachter dat dit blogritme voor nu het beste werkt. Je hoeft niet iedere dag te bloggen als het andere dingen in de weg zit.

Leren over bloggen

Meer leren over bloggen blijft natuurlijk een mooi voornemen, maar hoe is het me in 2014 vergaan? Eigenlijk best goed. Ik heb meerdere online blogcursussen van Karin Ramaker gevolgd en meer over bloggen gelezen. Ik heb nog niet al m’n blogboeken uit, dus misschien is dat iets voor 2015. Daarnaast heb ik dit jaar feedback gegeven op blogs van studenten en hen hopelijk gestimuleerd om meer over bloggen te leren.

Social media

Dit is een voornemen waaraan ik me niet gehouden heb. Ik wilde Twitter en Facebook effectiever gebruiken en dus vaker interessante nieuwtjes en blogposts delen. Nog steeds vind ik het lastig om mijn eigen blogposts op Twitter en Facebook te promoten. Niet omdat ik er iets tegen heb, maar omdat ik het meestal vergeet. Met als gevolg dat mijn Facebookpagina op sterven ligt. Dit is absoluut iets om dit jaar aan te werken. Na elke keer dat ik op de publiceerknop heb gedrukt, tien minuten besteden aan het promoten van de blogposts.

Meer video’s

Als het goed is, hebben jullie hier niets van gemerkt. Kan kloppen, ik heb in 2014 welgeteld drie video’s online gezet. Ik ben erachter gekomen dat ik het bedenken, maken en monteren van video’s ontzettend leuk vind, zolang ik zelf niet voor de camera hoef te staan. Hoewel vloggen in opkomst is, ben ik toch meer iemand die achter een scherm stukken tikt dan iemand die makkelijk voor een camera praat. In 2014 heb ik dat in ieder geval ontdekt: meer video’s is voor mij niet iets om na te streven.

Uiteindelijk heb ik me dus aan twee van de vijf voornemens echt gehouden. Hoewel ik de voornemens om iedere dag te bloggen en meer video’s online te zetten niet behaald heb, heb ik wel meer geleerd over hoe ik daarin sta. Het afgelopen jaar is dus absoluut een leerzaam blogjaar geweest. Op naar het volgende!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Iedere dag bloggen blijft een ambitieus plan. Je kunt zo snel in de valkuil van het faalgevoel stappen (één dag niet bloggen betekent al dat je je doel niet gehaald hebt), maar ik snap die lichtelijke verslaving die het dagelijks bloggen met zich meebrengt. Ik moet zeggen dat ik het knap vind dat je zoveel interessante blogs weet te produceren over drie hoofdonderwerpen, dat is een pluim waard 😉

    • Linda Rosalinde Markus

      Bedankt, leuk om te horen! Ja, één keer je ritme verliezen betekent meteen het einde van je voornemen. Al probeerde ik mezelf wel de ruimte te geven om een dag over te slaan als het echt niet lukte. Dan heeft een blogpost ook geen meerwaarde, als het een geforceerd stukje tekst is omdat er iets online moet staan.

  • karin

    gek genoeg ben ik dit nieuwe jaar weer elke dag aan het bloggen. niet omdat ik het voornemen had, maar omdat ik op de een of andere manier meer rust heb. zo werkt het dus; rust betekent ruimte in je hoofd voor ideeën en oppikken van observaties en gedachten toelaten om om te zetten in tekst.