The Big Short film

The Big Short leert je dat geduld, lef en vertrouwen belangrijk is

Wat als al je digitale geld niets meer waard zou zijn? Als het verdampte, verdween. Wat dan? Een film over de financiële crisis klinkt niet heel spannend, maar toch is het juist zo’n film die al dagen in mijn hoofd zit. Ik zag The Big Short, een film die niet alleen over de bankenwereld gaat, maar je ook belangrijke lessen leert over de wereld waarin we leven.

In de film gaat het om een aantal mensen – beginnende ondernemers, een fondsbeheerder en een handelaar – die het instorten van de banken zien aankomen en verwachten daarmee miljarden te kunnen verdienen. Het is 2005 en de huizenmarkt is rock solid, dus niemand gelooft ze. Banken lachen hen uit. Wie voor miljarden wil wedden dat de betrouwbaarste financiële markt instort, is niet goed bij zijn hoofd.

We weten allemaal hoe het is gegaan. Nou ja, in grote lijnen dan – de details en alle ingewikkelde financiële termen en producten begrijpt niemand. Er kwam een crisis. De huizenmarkt stortte in. Geld verdampte. Banken vielen om. Een bedrijf dat door het vaste geloof van de fondsbeheerder sterk in waarde daalde, was ineens 489% meer waard toen de financiële crisis aanbrak. En dat terwijl niemand zijn voorspellingen geloofde.

De film maakt drie dingen duidelijk:

    1. Soms is de tijd niet rijp voor iets. Of dat nu een idee, een project, een onderneming of iets anders is. Jij ziet het, maar anderen begrijpen het niet. Hoewel je zelf ergens heilig in kunt geloven, betekent dat niet dat anderen jouw logica snappen en het met je eens zijn. Soms duurt dat even, dus heb je een lange adem nodig.
    2. Je moet tegen de massa in durven gaan. Er is veel lef voor nodig om ergens voor te staan en dat vol te houden, zeker als niemand het met je eens is. Toch moet je het doen, want als jij stil bent over datgene waarin je gelooft, maakt het je uiteindelijk ongelukkig.
    3. Als je jong bent of nieuw bij een bedrijf, project of branche, is het belangrijk om in jezelf te geloven. Het is makkelijk om te denken dat je er niks vanaf weet en dus je mond te houden, maar soms heb je echt gelijk. Zelfs als ervaren mensen je voor gek verklaren, kan het zijn dat je gelijk hebt. Laat je niet ondersneeuwen.

Het zijn open deuren, ik weet het. Maar na het zien van de film zie je ineens het belang ervan in. Waarom je geduld, lef en vertrouwen moet hebben. Ga The Big Short vooral kijken, al waarschuw ik je: na het zien van de film duizelt het je van de financiële termen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.