Tien boekentips van een docent Communicatie (deel 2)

De beste docenten zijn docenten die begrijpen dat zij zelf ook niet alles weten en ook niet doen alsof. In plaats daarvan verbreden ze hun kennis door allerlei boeken te lezen. Sommige docenten zijn daar heel transparant in en delen hun boekentips graag met studenten. Een tijdje geleden deelde ik vijf boekentips van een docent die geïnteresseerd is in boeken over alles. Communicatie, psychologie, schrijven, marketing, persoonlijke ontwikkeling; echt alles. Bij de vorige les nam ze maar liefst 28 boeken mee om met ons te delen. Ik deel de tien die mij het interessantst lijken.

1. Toptalent: 9 universele criteria van toptalent door Ralf Knegtmans1001004006145320

Ik vraag het me nog steeds af: is talent aangeboren of kun je ergens ook talent voor ontwikkelen? Ik denk dat ik in allebei geloof. Dit boek stelt dat er negen criteria zijn die bepalen of je een toptalent bent of niet. Ik denk dat ik het daar niet mee eens ben, maar om er iets over te kunnen zeggen moet ik eerst het boek lezen van mezelf. In de inhoudsopgave zag ik dat dit boek ook een hoofdstuk heeft over aangeboren of aangeleerd talent. Interessant dus!

2. Mood management door Susanne Piët

1001004006859522

Stemming is allesbepalend. Hoe je je voelt heeft invloed op hoe aardig je bent, hoe productief je bent, hoe je de wereld om je heen ziet en op ongetwijfeld nog veel meer dingen. Volgens deze schrijver bepaalt het zelfs onze kwaliteit van leven. En je stemming is blijkbaar besmettelijk. Af en toe een boek lezen over hoe je je eigen stemming beïnvloedt en hoe je kunt zorgen dat anderen in de juiste stemming komen is dus misschien wel hard nodig.

3. Echte leiders hebben een goed verhaal door Astrid Schutte9200000002547680

Ik weet niet of ik een echte leider ben (waarschijnlijk niet) en of ik een goed verhaal heb (wie zal het zeggen?) maar ook ik wil mensen raken. Het staat nota bene in mijn bio: ‘droomt ervan om verhalen te publiceren die lezers raken’. Dit boek legt uit waarom het belangrijk is om een goed verhaal te vertellen en hoe je dat aanpakt. Interessant is ook dat ze laat zien hoe je met verhalen mensen aan je kunt binden. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig.

4. Writing the mind alive door Tobin Simon1001004007022446

Dit boek trok meteen mijn aandacht, want dit is het boek waar de creatieve schrijfopdracht van laatst uit komt. Dit boek zou je moeten helpen je stem als schrijver te vinden en te leren hoe je met schrijven je leven en jezelf mentaal levendiger maakt. Het helpt je om te focussen en geeft je inzichten. Het exemplaar dat mijn docent meenam was stukgelezen, dus dat wekt verwachtingen.

5. Authenciteit als basis voor succes9789090235646-110x165.png

Het woord ‘authenticiteit’ hoor je ongelofelijk veel de laatste tijd. Blogger EljaDaae noemt het zelfs één van de drie voorwaarden om succesvol te bloggen. Dit boek gaat weliswaar over authenticiteit in bedrijven en hoe ze het kunnen gebruiken om zichzelf te ‘branden’, als je geïnteresseerd bent in marketing en communicatie denk ik dat dit een interessant boek voor je is.

6. Motivatie door Giep Franzen

14481314-Motivatie-Giep-Franzen

Ik ben altijd benieuwd naar de motivatie van anderen en vraag vaak waarom mensen doen wat ze doen. Dit boek gaat terug naar de basis. Waar komt motivatie vandaan en heeft het te maken met biologische aanleg? Dit boek behandelt de meest voorkomende theorieën over motivatie. Motivatie is de basis van alles wat je doet en daarom is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt.

7. The Cluetrain Manifesto door Doc Searls1001004010954057

Het is één van de favoriete boeken van oerblogger Frank Meeuwsen, die er dit over zegt: ‘Een standaardwerk op het gebied van digitale cultuur en de ontwikkelingen op internet. In het hele boek komt het woord weblog niet voor, maar alles ademt de sfeer van Do It Yourself, deel wat je weet en organiseer jezelf.’ Hoewel de digitale ontwikkelingen sneller dan ooit gaan en bloggen inmiddels een begrip is, wil ik dit standaardwerk  absoluut nog lezen.

8. Zelfmanagement door S. Brakkee

Managementgoeroe Ben Tiggelaar zei eens dat je zelf de lastigste persoon bent om te managen. Ik geloof daar1001004005979176
ook in. Je zit ingewikkeld in elkaar en hebt allerlei kanten waarvan je zelf het bestaan weet en anderen misschien niet. Het boek helpt je keuzes te maken die je helpen bij het managen en ontwikkelen van jezelf. Het combineert psychologie met communicatie, wat me een interessante combinatie lijkt.

9. Borderline times door Dirk de Wachter

De ondertitel van dit boek is intrigerend: het einde van de normaliteit. In dit boek toont de schrijver aan hoe 1001004011852938weinig verschil er zit tussen psychiatrische patiënten en ‘normale’ mensen. Sterker nog, hij vraagt zich af of gewone mensen nog wel bestaan. Zijn we allemaal ziek? Het boek schijnt een beetje pessimistisch te zijn, maar dan neemt niet weg dat het goed kan zijn om het te lezen. Zijn we wel zo normaal als we zelf denken?

10. Vier vragen die je leven veranderen door Byron Katie

Ik heb een zwak voor boeken die levensvragen behandelen. Op de één of andere manier krijgen1001004001951545 ze daardoor een bepaalde urgentie, alsof je niet verder kunt leven zonder het antwoord op die vragen te weten. Bij de recensies op Bol.com staat: ‘Als ik ergens over twijfel of boos ben lees ik een stukje. Het boek brengt me vaak op andere gedachten.’ Dat lijkt me de moeite van het proberen waard. Vier simpele vragen om problemen en situaties van een andere kant te bekijken. I’m in!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Dat boek Borderline times ken ik, maar ik heb het nog niet gelezen – al weet ik eigenlijk niet waarom ik dat nog niet gedaan heb. Het lijkt me enorm interessant!

  • karin

    Mood management lijkt me wel wat!

  • Mijke Post

    dank Linda, heel leuk om dit zo terug te zien. heb m’n eigen blog weer geactiveerd en je stuk doorgeplaatst, beetje laat allemaal maar toch en het nodigt uit tot actualisatie …