Tien manieren waarop ik me goed voorbereid op NaNoWriMo

NaNoWriMo begint over twee dagen, maar hoe bereid je je goed voor op zo’n hectische maand? Een paar lezers waren benieuwd naar mijn voorbereidingen, dus vind je hieronder tien manieren waarop ik zorg dat ik er meer dan klaar voor ben.

1. Koop een nieuw notitieboekje

Wanneer je bijna zeventienhonderd woorden per dag wil schrijven, is er één ding wat je niet kunt gebruiken: chaos. Toen ik vorig jaar meedeed aan NaNoWriMo, schreef ik al mijn ideeën, personagebeschrijvingen en andere voorbereidingen in dezelfde Moleskine die ik voor het schrijven van blogs en korte verhalen gebruik.

Achteraf een heel slecht idee, want na een paar dagen stonden de NaNoWriMo ideeën op een onvindbare plek tussen alle anderen. Het zoeken en bladeren maakte het onnodig moeilijk om daadwerkelijk aan het schrijven toe te komen. Daarom heb ik dit jaar een nieuw notitieboekje aangeschaft: alles dat van schrijven afleidt, kun je niet gebruiken.

2. Leer je hoofdpersonages kennen

Schrijfster Lisette Jonkman schreef vorig jaar een blog over het schrijven van een boek en gaf daarin de tip om je personages (en dan vooral de hoofd- personages) te kennen alsof ze je beste vrienden zijn. Ik citeer: ”Eigenlijk moet het zo zijn dat je je personages in een situatie plant en dat de scène zich daarna vanzelf schrijft, omdat jij als schrijver precies weet hoe iemand ergens op reageert.”

Ze tipte om karakterdossiers te maken. Beschrijf de uiterlijke kenmerken, stopwoordjes, favoriete films, eten en boeken van je personages. Zorg dat je erachter komt wat ze dromen, welke eigenschappen ze hebben en welke uiterlijke kenmerken. Of je de informatie later in je verhaal terug laat komen maakt niet uit, het gaat erom dat jij je personages leert kennen en ze in je hoofd tot leven komen.

Hier staat een lijstje met vragen die je in een denkbeeldig interview aan je hoofdpersonages kunt stellen.

3. Schrijf alle zinnen en scènes op

Volgens de regels mag je nog niet aan je verhaal schrijven voor de eerste van november, maar zinnen en ideeën voor scènes die voor die hectische maand in je opkomen kun je natuurlijk wel noteren. Er is niets mis met het forceren van inspiratie en briljante zinnen in november, maar echt sturen kun je het niet.

Inspiratie duikt onverwachts op. Ook wanneer de maand niet de naam november draagt. Maak daar gebruik van en schrijf ze op zodat je ze, wanneer NaNoWriMo eenmaal begonnen is, eventueel kunt gebruiken in je verhaal.

ConversionChartWriting

4. Bedenk de grote lijnen van je plot

Bijna zeventienhonderd woorden per dag schrijven is een mooi doel, maar zonder inspiratie gaat dat een stuk moeizamer dan wanneer je een hoofd vol ideeën hebt. Daarom kan het helpen om de grote lijnen van je plot alvast te bedenken voor je aan het echte verhaal begint. Hoe je dat doet is verschillend. Ik bedenk de grote lijnen en scènes die ik op bepaalde plekken in het verhaal wil hebben, maar de details vul ik in tijdens het schrijven zelf.

Wat werkt is per schrijver verschillend, maar ik raad het wel aan. Het zorgt ervoor dat je niet te lang op een bepaald stuk van je verhaal blijft hangen en elke dag weer ideeën hebt over hoe het verder moet. Ook kun je in oktober al research doen als je weet waar je in november over wil gaan schrijven.

5. Maak aan iedereen duidelijk dat je meedoet

Misschien is dit wel het belangrijkste: zorg ervoor dat iedereen in je omgeving weet dat je meedoet aan NaNoWriMo. Juist omdat de meesten vreemd zullen reageren op deze spectaculaire uitdaging, zullen ze het onthouden en je eraan herinneren. Op de momenten dat je het niet meer ziet zitten en je afvraagt waarom het vóór de start van november ook alweer een goed idee leek, helpt hun steun je er doorheen.

Je hebt nu eenmaal gezegd dat je het gaat doen, dus wil je het afmaken. Of toch in ieder geval na november tegen je omgeving kunnen zeggen dat je het gehaald hebt.

6. Plan schrijftijd in

Schrijven krijgt vaak te weinig prioriteit en daardoor vergeten we het. Vorig jaar dacht ik regelmatig: ‘Dat schrijven komt wel, ik moet nu eerst andere dingen doen.’ Die ‘andere dingen’ namen vervolgens zoveel tijd in beslag dat er voor het schrijven niets meer overbleef. Als je het omdraait en het schrijven prioriteit geeft door van tevoren tijd in te plannen, voorkom je dat.

Zelf kijk ik tijdens NaNoWriMo elke week naar mogelijke vrije uurtjes en waar ik extra tijd kan vinden om te schrijven. Dat plan ik realistisch in. Het werkt en het geeft je het rustige gevoel dat je er echt tijd voor hebt. Heerlijk.

Wrimo

7. Zoek je favoriete schrijfplek

Vorig jaar wilde ik drie keer per week in een koffiezaakje schrijven. Ik zag het al helemaal voor me: elke dag een andere koffiespecialiteit, fijne sfeer en stromen inspiratie. En na een paar weken zouden de medewerkers me natuurlijk herkennen en gratis koffie aanbieden als steun. Zo ging het dus niet. Ik was voor NaNoWriMo nog niet zo vaak in dat koffiezaakje geweest, dus nam ik de stap om erheen te gaan in november ook niet.

Zorg dat je voor november al uitgezocht hebt waar je het fijnst schrijft en waar je je spaarzame vrije uurtjes in november wil doorbrengen. Het is waarschijnlijker dat je je dagelijkse woordenaantal haalt als je op een plek zit waar je je op je gemak voelt en rustig op je toetsenbord kunt tikken.

8. Maak een mindmap

Een verhaal heeft vaak meerdere lagen en zit ingewikkeld in elkaar. En als dat na het bedenken van je plot nog niet zo lijkt, wacht dan maar tot het af is. Ingewikkeld wordt het vanzelf wel. Daarom kan het handig zijn om een mindmap te maken waarin je je plot structureert. Het geeft je meer inzicht in je verhaal.

Ook helpt het om door te zetten. Als je plot chaotisch wordt en je het overzicht dreigt te verliezen, kan een mindmap je net dat zetje geven om door te gaan en te denken: ‘Oh ja, zo zat het!’

9. Ken jezelf

Ook heel belangrijk: ken jezelf, weet wat jouw schrijfgewoonten zijn en of je ’s ochtends koffie, thee of een kom cornflakes nodig hebt om wakker te worden. Bedenk of je het fijnst schrijft in een opgeruimde werkplek of dat je liever wat boeken laat slingeren. Het zorgt er allemaal voor dat NaNoWriMo makkelijker wordt. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik mijn zinnen voor ik een kop koffie gedronken heb ’s ochtends weinig waard zijn.

Dat moment heb ik echt even nodig en het kan ervoor zorgen dat ik twee of drie keer zo productief ben. Zoek uit of er bij jou dingen zijn die je kunnen helpen om fijner, beter of sneller te schrijven of misschien in de stemming te brengen.

10. Omschrijf je verwachtingen

Als je van tevoren weet wat je van november verwacht, kun je je daarop instellen. Ga je voor de vijftigduizend woorden of gebruik je de maand om elke dag een uur te schrijven? Bepaal welk doel je hebt (en wees daarbij realistisch) zodat je tijdens NaNoWriMo enthousiast bent om dat doel na te streven!

Hoe bereid jij je voor op NaNoWriMo?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Arjan van den Berg

  Kijk aan, je hebt er een hele blog van gemaakt. Ik had het kunnen weten.;-) Ik snap dat je met je studie meer aan een planning hebt en wellicht helpt dat je sowieso met schrijven. Ik heb eens een boek van Elisabeth George gelezen: ‘Wie schrijft’ (‘Write away’), waarin ze schrijven op zo’n zelfde manier aanpakt. Voor mij was en is dat veel te structureel, krijg ik het idee dat het ten koste gaat van mijn schrijfplezier. Het enige wat bleef hangen was het woord ‘Nemesis’, waar ik vervolgens wel een lang verhaal omheen heb geschreven, dus het boek is wel ergens goed voor geweest.;-)

  Gevaar is dan dat het zonder structuur, zoals de tweede keer met NaNoWriMo, verzandt in veel overdenkingen, gesprekken en gevoelens die nergens naartoe leiden. Wat dat betreft, was mijn eerste keer de beste: toen had ik in mijn hoofd een plot en personages (niets uitgeschreven) en bleek e.e.a. nog anders te verlopen, maar ik had een lijn. Heel leuk en plezierig.

  Probleem is alleen dat ik me pas een paar dagen geleden over heb laten halen om mee te doen, dus van ‘voorbereiding’ is weinig sprake. Nu heb ik een tijdje geleden een blog geschreven dat het begin van een verhaal zou kunnen zijn, waarop een lezeres opmerkte: wat houd je tegen?

  In mijn eigen leven en gedachtes spelen er momenteel een aantal thema’s en ik heb nog een paar oudgediende karakters die staan te springen op een come-back. Zonet kwamen er weer spontaan een paar personages in me op. Bij mij werkt het het beste als ik adrenaline krijg, een flow heb die me niet loslaat tot het verhaal af is. Het feit dat ik nu aan de NaNoWriMo mee doe, is daar blijkbaar genoeg voor om mijn gedachtegangen aan te vullen.

  Omdat ik 30 november jarig ben, schuif ik de NaNoWriMo overigens een dag op naar… nu. Ik wens je alvast veel plezier en succes!

 • Nanouk van Gennip

  Volgens mij ga je goed voorbereid de maand in! Succes met schrijven, jij ook Arjan!