Tien schrijftips van Ian McEwan die jou een betere schrijver maken (deel 1)

Uit het interview met Ian McEwan met The Paris Review heb ik de tien belangrijkste schrijftips gehaald en nog eens overzichtelijk opgeschreven. Vandaag het eerste deel.

1. Zie kansen en achtervolg ze.
Ians wens om van het schrijven te leven werd steeds sterker en daardoor zocht hij uit hoe hij er vorm aan kon geven. Zo ontdekte hij dat er een universiteit was die lessen aanbood in het schrijven van fictie.

Toen hij de universiteit belde, bleek dat de lessen niet doorgingen. Niemand had zich aangemeld. ‘Wat als ik me aanmeld?’ vroeg hij. Hij kreeg de lessen en schreef bijna een compleet boek dat jaar.

Zoek uit hoe jij meer met schrijven bezig kunt zijn en achtervolg kansen wanneer je ze ziet, net zoals Ian.

2. Schrijf korte verhalen, maar overdrijf niet.
Ian schreef veel korte verhalen, die uiteindelijk het begin vormden van een van zijn romans. Volgens hem ontdek je door het schrijven van korte verhalen welke onderwerpen jou liggen en met welke personages je verder wil.

Tegelijkertijd moet je het niet overdrijven. Hij schreef elke drie tot vier weken een kort verhaal, zodat hij ze zonder zelfopgelegde druk kon afwerken.

Kortverhaal

3. Omarm je eigen persoonlijkheid
Veelgehoorde kritiek op jonge schrijvers is dat ze teveel van zichzelf in hun verhaal stoppen en hun persoonlijkheid laten doorschemeren.

Volgens Ian laat je ongetwijfeld iets van jezelf op elke geschreven pagina achter en kun je niet anders dan dat omarmen.

”The personality of the novelist leaves its ineradicable traces.”

4. Hou een ritme aan.
Het geromantiseerde leven van een schrijver die, wanneer zijn pen het papier raakt, net zolang schrijft tot het verhaal af is, is precies dat: romantisch, maar niet realistisch.

Ian zorgde ervoor dat hij elke ochtend om half tien aan zijn schrijftafel zat, hoe laat hij de vorige avond ook naar bed was gegaan. Het hielp hem om zich te focussen op het schrijven en andere afspraken er omheen te plannen.

5. Schrijf een minimum aantal woorden.
Wanneer Ian eenmaal aan zijn schrijftafel zat, wilde hij tenminste zeshonderd woorden schrijven. Eerder dan dat stopte hij niet, het liefst ging hij zelfs door tot er duizend woorden op papier stonden.

Het hielp hem om zijn creativiteit te stimuleren en maandenlang twijfelen over een enkele zin te voorkomen.

Iets gehad aan de eerste vijf schrijftips van Ian McEwan? Kom dan zaterdagochtend terug voor het tweede deel.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • yeahfleur

    Oh wat een fijne en handige tips!
    Zo had ik het namelijk nog niet bekeken, vandaar dat ik meestal stop nadat ik 5 zinnen heb geschreven.
    Ja, ik kom zeker zaterdag terug!
    Leuk artikel Linda:)!