Tien schrijftips van Ian McEwan die jou een betere schrijver maken (deel 2)

Uit het interview met Ian McEwan met The Paris Review heb ik de tien belangrijkste schrijftips gehaald en nog eens overzichtelijk opgeschreven. Vandaag het tweede en laatste deel.

6. Leer jezelf aan overal te schrijven
Ian schreef lange tijd aan een klein tafeltje in zijn slaapkamer, maar leerde zichzelf ook te schrijven in pubs en zelfs andere steden. Je moet je niet hechten aan een plek, maar afwisselen en leren je creativiteit overal te gebruiken.

Geen idee op welke plekken je fijn kunt schrijven? Bekijk dan mijn lijstje met vijf favoriete plekken om ongestoord te kunnen schrijven.

7. Schrijf alsof je eerste versie de laatste is
Volgens Ian is het belangrijk om zoveel mogelijk zinnen al ‘af’ te hebben wanneer je ze voor de eerste keer schrijft, omdat dat gevoel of die sfeer later moeilijker op te roepen is. Daarom schrijft hij langzaam.

Zo is het schrijven van de tweede versie minder frustrerend. Hij heeft dan tenslotte al prachtige zinnen op papier staan die zelfs klinken zoals hij het bedoeld heeft.

Eigenwerkelijkheid

8. Beschrijf niet, maar vind uit
Een scène uit zijn boek ging over een man die een lichaam opensnijdt. Toen hij erover praatte met een patholoog en vroeg hoelang het duurt om een arm af te snijden, bood de man aan het uit te voeren bij een autopsie. Ian ging niet, want dan was hij een journalist geweest – beschrijvend, in plaats van fantaserend.

”I can describe accurately the thing that I imagine far better than the thing I remember seeing.”

9. Beschouw tijd en plaats niet als irrelevant
Een van Ians boeken speelt zich af in Berlijn. Toen hij aan het laatste hoofdstuk begon, besloot hij de stad samen met zijn hoofdpersoon te verkennen. Het zorgde ervoor dat hij een band voelde met de stad waarin het verhaal zich afspeelde. Hij wérd zijn personage.

Het maakte zijn verhalen levendiger. Schrijf dus over plaatsen waar je iets mee hebt, een herinnering of een band. Of beter nog: bezoek de stad.

10. Gooi niets weg
Veel van Ians korte verhalen vormden uiteindelijk een groot deel van zijn eerste roman en later, toen hij een ander verhaal herlas, bleek het het begin van een nieuwe. Gooi daarom niets weg, ook al lijkt het nutteloos of oninteressant. Wie weet wat je er later nog aan hebt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Nanouk van Gennip

    Leuk, goeie tips! Nu ga ik even op zoek naar je blog met je lijstje met favoriete schrijfplekken;)