Noorse boskat

Tijdelijk op jezelf wonen: wat leer je daarvan?

Of ik op zijn huis wilde passen en dan vooral op zijn twee Noorse boskatten. Vanaf het moment dat ik mijn broer uitzwaaide op Schiphol, had ik ineens een huis. En een auto. Nou ja, voor even dan. Een soort experiment, om te zien hoe het zelfstandig leven me zou bevallen. Inmiddels heb ik afscheid genomen van de katten, dus is het tijd om te zien wat ik heb geleerd van deze periode op mezelf wonen.

 1. Het valt allemaal wel mee.
  Het klinkt heel heftig, op jezelf wonen en alles zelf moeten doen. Van de was tot de boodschappen en de verantwoordelijkheid over een huis en eventuele huisdieren. Dat is het niet. Je doet gewoon alles hoe je het altijd doet, alleen maak je tijd vrij voor het huishouden en bedenk je op tijd wat je vanavond gaat eten. Omstanders vertellen je graag hoe anders het is en hoeveel tijd het kost, maar het valt allemaal wel mee.
 2. Volwassenheid begint bij ruiten krabben.
  Als je vroeg in de ochtend de ruiten van je auto krabt en wolkjes uitblaast terwijl de buren nog slapen, voel je je pas echt volwassen. En dan binnenin wachten met de verwarming aan tot de laatste restjes ijs van het raam smelten. Ergens is het ook wel heel fijn om de dag te beginnen met een ruit die je zelf hebt schoongemaakt. Dat is alvast één ding dat je van je to-do lijst kunt afstrepen.
 3. Sfeer is bepalend.
  Elk huis heeft een bepaalde sfeer. Het klinkt zweverig, maar het is echt zo. De sfeer van het huis is heel bepalend voor hoe je er woont en ik geloof zelfs dat het mede bepaalt hoe productief je bent en met hoeveel plezier je er verblijft. Mental note to self: denk hieraan terug tijdens het kopen of huren van een huis, later.
 4. Productief zijn? Zorg dat niemand je stoort.
  Om productief te zijn, helpt het om lijstjes te maken, de nodige dosis zelfdiscipline te hebben en taken goed in te plannen. Wat ook helpt, is werken in een rustige omgeving waar niemand je stoort. Echt niemand. Geen postbode, geen huisgenoten, hooguit om aandacht vragende katten. Dus als je ervoor kunt zorgen dat niemand je gedurende een bepaalde tijdspanne stoort, doen.
 5. Katten zijn heerlijke dieren.
  Een huis is zoveel beter als er katten in leven. Katten zijn de perfecte huisgenoten. Ze maken je wakker, lopen achter je aan, zijn nieuwsgierig naar het eten dat je klaarmaakt, herinneren je eraan dat er ook op drukke dagen zoiets bestaat als lunchen, houden je gezelschap, maken je aan het lachen met rare capriolen en verbazen je met hun intelligentie.
  Nou ja, af en toe.
 6. Muziek maakt alles beter.
  Muziek is fantastisch. Zet op de achtergrond een album aan van je favoriete artiest, zorg voor een goed audiosysteem (na mijn experiment ben ik verliefd op het Sonos systeem) om het af te spelen en zing belachelijk hard mee. Niemand die er iets van zegt.
 7. Creativiteit houdt van stilte.
  Als je de muziek even zat bent, probeer dan eens iets anders: stilte. Stilte kan heel goed werken om je te kunnen focussen op wat je denkt en waar je mee bezig bent. Veel goede ideeën krijgen pas de ruimte om zich te ontwikkelen tijdens stille momenten.

  En het belangrijkste: geniet van volwassen klusjes zolang ze nog nieuw en leuk zijn, want voor je het weet is die tijd voorbij en maken bevroren autoruiten je chagrijnig.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.