Tijdens de Jonge Schrijversavond 2013 vieren we jong literair talent

Na maandenlange voorbereiding vind morgen de vijfde editie van de Jonge Schrijversavond plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Zes jonge, getalenteerde schrijvers en dichters lezen voor uit hun recentste werk, worden aansluitend geïnterviewd, signeren hun boeken en dansen met je op het Jonge Schrijversbal.

[heading margin_top=”14″]Jonge schrijvers krijgen wat ze verdienen: publiek[/heading]

Dit jaar ben ik er als webredacteur bij betrokken en is de 25e van oktober al sinds de zomer een datum die rood omcirkeld in mijn agenda staat. Gisteren hoorde ik dat er al driehonderd kaarten zijn verkocht en dat de kaartverkoop nog steeds lekker doorging. Morgen zullen dus honderden literatuurliefhebbers zich in Amsterdam verzamelen voor een bijzondere avond.

Nog nooit kregen jonge schrijvers zo’n groot en enthousiast publiek. Waar andere literaire avonden zich veilig stellen door gevestigde namen uit te nodigen die de zaal van theater De Balie toch wel vol krijgen, durft de Jonge Schrijversavond het aan om de talenten van morgen een podium te geven. Auteurs die nú al fantastisch zijn, maar die waardering nog moeten krijgen van het massapubliek.

Gedurfd. Dat is het enige juiste woord voor het evenement dat namen op de posters drukt die nog aan bekendheid moeten winnen. Maar ook nodig, want de literaire talenten van morgen bepalen hoe de Nederlandse/Vlaamse literatuur er de komende jaren uitziet. De JSA kiest niet voor de 80-jarige auteur die al driehonderd televisieoptredens en paginagrote interviews heeft gehad over wéér dat ene succesvolle boek uit zijn oeuvre.

[heading margin_top=”14″]Morgen vieren we jong literair talent[/heading]

De Jonge Schrijversavond kiest voor de auteur die, misschien nog wat onzeker, net zijn eerste of tweede boek heeft uitgebracht en morgen misschien wel voor het eerst een echt podium aangeboden krijgt. En dat is fantastisch.

Janneke Siebelink van Bol.com Boeken interviewde de zes schrijvers die morgen optreden, NU.nl publiceerde een uitgebreid interview met schrijver Thomas Heerma van Voss producent Eric Seleky en Thomas Heerma van Voss waren vanochtend te horen op radiozender BNR en de Jonge Schrijversavond zelf heeft een prachtige trailer gemaakt.

Morgen wordt een echt feestje. Wat we vieren? Jong talent en een gedeelde liefde voor literatuur, natuurlijk.

Eric Seleky en Thomas Heerma van Voss op BNR Nieuwsradio:

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.