productiviteit tip

Met deze productiviteitstip haal je eindelijk alles uit je dag

Je herkent het wel: ’s ochtends begin je vol energie aan je werkdag om echt stappen te zetten, en om drie uur zie je ineens hoe laat het is en vraag je je af wat je eigenlijk hebt gedaan vandaag. En waar is die energie gebleven? Op een gemiddelde werkdag ben je vaak lang niet zo productief als je zou willen, maar gelukkig is er een oplossing.

Je hebt vast al van alles geprobeerd. Agenda’s, to-do lijstjes, post-its, notitieboekjes, productivity planners, boeken over productiviteit, seminars; de wereld verdient behoorlijk wat geld dankzij ons verlangen om productiever te werken. Zelf ben ik daarop geen uitzondering. Ik zweer bij dagelijkse to-do lijsten, een planning voor de week en reminders die mijn agenda me stuurt.

Zoek in Google op ‘productiviteit’, ‘productief zijn’ of ‘being productive’ en je krijgt miljoenen hits. Allerlei artikelen beloven dat je na het lezen van een paar tips eindelijk je to-do lijst af krijgt en jezelf productief kunt noemen. Ik verslind ze, maar tegelijkertijd besef ik heel goed dat de tips niet werken. Natuurlijk is het handig om een app te installeren die als eierwekker functioneert zodat je minutenlang geconcentreerd kunt werken. En je mobieltje in een andere ruimte leggen scheelt echt een hoop afleiding.

Concentrate all your thoughts upon the work in hand. The sun’s rays do not burn until brought to a focus.

– Alexander Graham Bell

Tegelijkertijd zijn het trucjes. Onze hele zoektocht naar manieren om productiever te werken, is een zoektocht naar trucjes. Niet om ervoor te zorgen dat we meer kunnen doen, maar om dat wat we doen makkelijker te maken. Die trucs zijn er niet. Je moet het gewoon doen. Want uiteindelijk is er maar één manier om echt productief te zijn: je volle aandacht op de taak richten en blijven zitten (zonder op je telefoonscherm te kijken) tot het af is.

Zitten en beginnen, that’s all it takes. Zo simpel is productiviteit.

Alle trucjes geven ons een fijn gevoel en het idee dat we productiever zijn, maar we zijn pas echt productief als we beginnen en volhouden. Het maakt niet uit of je geen post-its hebt of dat je to-do lijstje niet is bijgewerkt; aan een taak beginnen kan altijd. Begin, begin, begin. Dat is de beste productiviteitstip die je ooit zult horen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.