Vijf tips waarmee je een origineel Sinterklaasgedicht schrijft

Ik ben zo iemand die Sinterklaasgedichten van minimaal twee A4’tjes schrijft. Begin december krijg ik spontaan zin om te dichten. Of dat ook leuk is om voor te lezen als ontvanger, laat ik achterwege. Het gekke is: normaal schrijf ik nooit een gedicht. Tijdens Sinterklaas hoort het er wel bij. Gedichten ‘maken’ de avond en zetten de sfeer neer. Veel mensen zien er tegenop om ineens creatief te worden en te dichten voor vijf december. Dat hoeft helemaal niet. Daarom een paar last minute tips om een origineel gedicht neer te zetten.

1. Vergeet de lengte

Vaak heb je geen zin om aan een gedicht te beginnen omdat je verwacht dat het lang moet worden. Sinterklaasgedichten van twee alinea’s kom je bijna niet tegen, dus wil je een langer gedicht op papier zetten. Het gevaar is dat je dan vervalt in clichés, zoals het bekende: ‘Sinterklaas zat te denken, wat hij [naam] moest schenken’. Dat wil je niet. Liever een kort gedicht dat origineel is dan een gedicht van twee kantjes vol clichés.

2. Vermijd clichès

Deze kent iedereen wel, maar toch sluipt er ieder jaar toch een clichézin in. Probeer ze te vermijden. Clichés maken een gedicht voorspelbaar, veilig en vooral saai. Wees origineel. Dat is minder moeilijk dan je denkt. Wat wil je zeggen? Bepaal dat voor jezelf, schrijf het op en kijk dan hoe je het beter kunt verwoorden. Voor elk cliché is een waardig alternatief te vinden. Een origineel gedicht is verrassend, misschien wel onverwacht en daardoor ook leuker om te krijgen.

3. Vertel een verhaal

Een gedicht is gewoon een vorm van een verhaal vertellen. Bepaal welk verhaal je in het gedicht vertelt. Kies twee of drie onderwerpen uit die bij de persoon passen. Maak het ook persoonlijk. Schrijf geen gedicht over dagelijkse dingen die iedereen doet, maar kies iets uit wat specifiek bij die persoon past. Het gevraagde cadeautje kan een mooie aanleiding zijn, maar ook een hobby, eigenschap of recente verandering (net verhuist? bedrijf gestart? studie stopgezet?) werkt goed.

4. Schrijf het begin als laatste

Voordat je met het echte verhaal van het gedicht begint, komt er meestal een inleidende alinea. Schrijf die als laatste. De eerste alinea is bij een Sinterklaasgedicht niet het belangrijkste, dus zorg dat je eerst het mooiste gedeelte van je gedicht af hebt. Bedenk dat Sinterklaas de ontvanger van het gedicht een jaar niet heeft gesproken. Het begin is een mooie aanleiding om even iets te zeggen over hoe fijn het weer is dat vijf december is, bijvoorbeeld. ‘Het is weer de tijd van pepernoten en marsepein..’

5. Wees scherp

Wat maakt Sinterklaasgedichten zo leuk? Dat er een scherp randje aan zit. De leukste gedichten zijn de gedichten die voor wat wrijving zorgen maar waar wel om gelachen kan worden. Vergroot dus eigenschappen uit of drijf de spot met een afwijkende hobby. Zo dreef ik eerder de spot met de sportverslaving van iemand en in een ander gedicht met de werklust. Kies iets uit wat diegene typeert en doe daar iets mee. Zorg voor dat scherpe randje, maar eindig positief.

Gooi het gedicht vol clichés dat je voor vanavond hebt klaarliggen dus maar weg. Met deze tips moet het je lukken om een origineel gedicht te schrijven waar de ontvanger een gemeend ‘dankjewel’ voor zegt. Zelfs als het twee kantjes lang is.

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik zie er altijd ontzettend tegenop, maar als ik dan begonnen ben, staat het meestal ook zo op papier 🙂