Stap uit je hokje en leer je schrijfstem kennen: wat kun je nog meer schrijven?

Soms schrijf je iets en weet je niet waar je het kwijt kunt. Bijvoorbeeld wanneer je als beautyblogger een sterke mening hebt over iets dat nu in de politiek besproken wordt. Of wanneer je als persoonlijke blogger een situatie op het werk meemaakt waar een les in zit. Veel blogs zitten in ‘hokjes’. Hokjes met onderwerpen waar ze zich aan verbinden en verwachtingen van lezers. Die hokjes maken het lastig om over iets te bloggen dat ver buiten die hokjes staat. Toch pleit ik er vandaag voor: schrijf buiten die hokjes!

[heading margin_top=”14″]Als je studeert, hoef je niet alleen papers te schrijven[/heading]

In september vorig jaar bezocht ik een concert van de indieband Capital Cities. Hun debuutalbum stond al weken op repeat, de nummers maakten me vrolijk. Het concert was fantastisch. Live speelden ze nog beter dan op het album en ze maakten er een feestje van (dit YouTube filmpje is het bewijs). Na het optreden zat ik vol energie en voelde ik de drang om iets over het concert te schrijven. Maar wat?

Het werd een lovende recensie die ik wilde publiceren in het hokje ‘muziek’. In dat hokje zitten muziek- en recensiewebsites, dus stuurde ik wat mailtjes. Van de meesten kreeg ik geen antwoord, een enkeling vertelde me dat het fijn geschreven was, maar dat de foto’s te slecht waren om te publiceren. De recensie verdween in een mapje op mijn laptop. Hoewel ik het jammer vond dat ik de recensie nergens kwijt kon, voelde het goed dat ik hem geschreven had.

Het schrijven van die recensie was een oefening. Zoals romanschrijvers weleens oefenen met korte verhalen, zo oefen ik graag met verschillende vormen en soorten teksten. Een recensie schrijven is iets anders dan bloggen, bloggen is iets anders dan fictie schrijven en fictie schrijven is weer iets anders dan een paper schrijven. Durf uit dat hokje te stappen waar je nu in zit. Als mensen je zien als student betekent dat niet dat je alleen papers mag schrijven. Als mensen je zien als schrijver, betekent het niet dat je niet kunt bloggen.

Het is juist goed om af en toe uit je hokje te stappen en te kijken: wat kan ik nog meer? Tijdens mijn studie schrijf ik afwisselend journalistieke artikelen, recensies en andere verslagen. Het voelt gek om als communicatiestudent ineens een model te beoordelen of jezelf in de positie van journalist te zetten. Het is anders, iets waar je niet aan gewend bent. Je moet opnieuw leren hoe je schrijft in die vorm, en dat is leerzaam. Door je schrijfstem in verschillende vormen te gieten – recensies, interviews, blogs, fictieve verhalen, studieopdrachten en what not – zie je waar die stem het best tot zijn recht komt.

Zo weet ik nu dat ik heel los schrijf als ik blog, terwijl ik heel perfectionistisch bezig ben met een journalistiek artikel. En dat die recensie, achteraf gezien, lang niet goed genoeg was om gepubliceerd te worden. Het was een gok, een oefening, waar ik van heb geleerd. In je hokje blijven zitten is wel veilig, maar lang niet zo leuk als erover heen klimmen en zien wat er nog meer te schrijven valt.

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.