In 2011 werden jonge schrijvers niet serieus genomen, dus moest ik dat doen

Achter elk bedrijf schuilt een fantastisch verhaal. Tenminste, als je de marketing moet geloven. Cosmetica producent Kiehl’s is opgericht door een apotheker in New York, Walt Disney ging failliet maar weigerde op te geven en Unilever wilde al in 1990 de huid van vrouwen verbeteren met zeep. Vandaag ga ik terug naar het begin van Passie voor Schrijven met deze vraag van ProBlogger: ‘What is the story behind the founding of your company?’

[heading margin_top=”14″]Bloggen is de perfecte hobby: het geeft voldoening[/heading]

Alle beroemde merken en fabrikanten beginnen hun historie met een jaartal, dus ik ook. In de winter van 2011 begon ik net aan European Studies op hbo niveau. Ik maakte kennis met het beruchte studentenleven: veel vrije tijd en voor tentamens een paar nachten doorhalen. Dat eerste vond ik moeilijk. Wat moest ik met al die vrije tijd? Verslaafd raken aan de Sims? Series kijken? Mezelf dwingen nog meer te schrijven? Langer uitslapen?

Ik kom uit een ondernemende familie. Als ondernemer heb je altijd te weinig tijd, dus moet je de tijd die je hebt nuttig gebruiken. Uitslapen en films kijken is niet nuttig. Daarom doe je dat zo min mogelijk. Die gedachte heeft zich vastgezogen in mijn hoofd, dus zocht ik naar manieren om mezelf te ontwikkelen. Ik wilde iets doen wat me aan het einde van de dag voldoening gaf.

Op internet zag ik dat blogs populair waren. Blogs over make-up en kleding trokken duizenden lezers. Een schrijver is altijd op zoek naar lezers, dus startte ik zelf zo’n blog. Over, jawel, make-up. Ik schreef een blogpost over een haarserum dat ik bij de kapper had gekocht. Het lag me totaal niet, maar het bloggen vond ik fantastisch. In de media werden jonge schrijvers niet serieus genomen door gevestigde auteurs. Ik schreef ook en voelde me aangesproken.

[heading margin_top=”14″]Een blog door en voor de jonge schrijver(s)[/heading]

Als ik me aangesproken voel, dacht ik, ben ik vast niet de enige. Ik gooide mijn blog om en veranderde het in en blog waarop ik mijn schrijfproces en alles daar omheen kon delen. Ik schreef niet langer over haarserums die me niets interesseerden, maar over tips die ik ontdekte, schrijfregels waar ik het niet mee eens was en manieren om meer tijd aan schrijven te besteden. Ik wilde andere jonge schrijvers motiveren om niet op te geven en tegelijkertijd een publiek vinden via mijn blog.

Bloggen gaf me een stem. Iets om naar uit te kijken na colleges, iets waardoor ik scherper naar alles om me heen leerde kijken en ineens overal iets over kon zeggen. Het haalde de druk van het schrijven af. Waarom zou je moeten publiceren als je online al je eigen publicatie kunt schrijven en vormgeven? Bloggen vulde het schrijven aan, en andersom.

Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik nooit spijt gehad van het moment waarop ik me aanmeldde bij Blogger en later WordPress. De onderwerpen waarover ik blog zijn breder geworden, maar de kern is gebleven: mezelf stimuleren het schrijven serieus te nemen en anderen motiveren hetzelfde te doen. Een blog is een fantastisch medium om bijzondere verhalen te delen, een gelijkgestemd publiek te vinden en anderen te inspireren.

Ik hoop dat ik dat nog lang op Passie voor Schrijven kan blijven doen.

Persoonlijk en informatief bloggen is hartstikke moeilijk. Of niet? ProBlogger deelde een lijst met 56 onderwerpen voor zakelijke blogs. Elke zaterdag kies ik een onderwerp uit waarover ik blog om te zien dat zakelijk en persoonlijk bloggen best samengaan.

Foto door: Alejandro Pinto

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Azure Étoile

    Mooie geschreven post! Ik volg sinds kort jouw blog. Ik heb gegoogled naar wat leuke blogs omdat ik ze altijd inspirerend vind om te lezen. Jouw blog heeft me al veel inzichten gegeven en je schrijft heel goed en interessant. Ik vind jouw posts zeer rakend. Dus ik hoop ook dat je nog lang door zult gaan!

    • Linda Rosalinde Markus

      Bedankt! Wat een compliment. Leuk dat je m’n blog volgt en de moeite neemt om een reactie achter te laten. Dat waardeer ik! 🙂