Verleid worden door een bibliotheek

Terwijl ik door de smetteloos witte draaideur loop, komt de geur van lijm en verse inkt me tegemoet. Vertrouwd, maar ook nieuw, want ik ben hier nog nooit geweest. Het glazen gebouw met het Louvre-achtige uiterlijk is reusachtig en de langwerpige ramen glinsteren in het felle zonlicht. Hoewel er hier geen schilderijen tentoongesteld worden, is de inhoud minstens zo waardevol.


In de boekenkasten die naar het puntige dak reiken, staan honderden boeken met verschillende genres. Geschreven door auteurs die de literatuur vorm wilden geven en boeken de meest geschikte dragers vonden voor het verhaal dat zij wilden vertellen. Dit is de plek waarop al die verschillende genres en schrijvers samenkomen. Een collectie die wisselt, met boeken die door vele handen zijn gestreeld en schrijvers die zijn herontdekt. De Boekenberg heet het, en dat is de enige juiste omschrijving voor het moderne gebouw.

De kasten zijn op zo’n manier geplaatst dat ze samen een indrukwekkende berg voorstellen, gevuld met boeken en voorzien van wandelpaden en trappen die door de bezoekers gebruikt worden om de berg te beklimmen. Het is vijf verdiepingen hoog en komt daardoor zo dicht bij het glas dat het lijkt alsof de glazen piramide er later omheen gebouwd is, puur bedoeld om de boekenkasten en de kennis die ze herbergen te beschermen.

Ik sta bij de ingang waar borstbeelden van historische figuren me uitdrukkingsloos aankijken. Voor me staat een grote leestafel, omringd door boeken, die uitnodigend in het zicht staat. Ik weersta de verleiding, want ik maak geen deel uit van deze literaire wereld. Ik ben geen lid, bezoek de bibliotheek alleen vanwege een toiletbezoek, maar terwijl ik door de prachtige berg met boeken loop, voel ik me bijna vereerd dat ik hier met mijn kleverige schort en lompe werkschoenen naar het toilet mag.

Het indrukwekkende bouwwerk bijt zich in me vast, en ik kan het gevoel niet van me afschudden dat er meer bibliotheken zoals deze zouden moeten zijn. Het is ontworpen door architecten, won vorig jaar de derde prijs van de houtarchitectuur en werd amper vijf maanden geleden geopend door Prinses Laurentien. Door het ontwerp gaat de aandacht naar de kasten vol boeken en de wandelroute nodigt uit om de hele berg te beklimmen, nieuwsgierig naar wat de volgende verdieping brengt. Als bezoeker wordt je niet meteen met de uitleenbalie geconfronteerd, maar krijg je alle tijd om op je gemak naar passend leesvoer op zoek te gaan. De bibliotheek stalt de boeken uit op de bijzondere manier die ze verdienen, in plaats van ze haast onzichtbaar in saaie, metalen rekken te plaatsen waar de enige versiering bestaat uit de lelijke stickers die op de kaft geplakt worden. Dit is hoe een bibliotheek hoort te zijn.

De boeken moeten het middelpunt vormen. De bibliotheek is als een etalage die voorbijgangers moet verleiden binnen te komen, nieuwe schrijvers te ontdekken en de literatuur te verkennen. Op je vrije dag naar de bibliotheek gaan, moet een ervaring zijn die het wandelen door de rijen met boeken en het strelen van de kaften een belevenis maakt. Iets dat waarde toevoegt aan de leeservaring, een plek waar je niet alleen terecht kunt voor het lenen van boeken, maar ook voor adviezen en aanbevelingen. Terwijl ik weer door de draaideur naar buiten loop, denk ik aan de slecht onderhouden, stoffige bibliotheek in mijn woonplaats. Het is als een gebouw dat nog geen functie had en daarom maar de plaatselijke bibliotheek is geworden. Een saaie etalage, die me niet uitnodigt om de daarin verborgen liggende verhalen te lezen.

Dan kijk ik nog eens achterom, naar de glazen piramide met de glinsterende ramen. Wat zou ik aan zo’n bibliotheek graag contributie betalen. Al is het maar om langer te mogen genieten van de heerlijke geur.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.