Verlies je ideeën niet in een chaotisch opschrijfboekje

Leuchtturm1917

Er lagen kranten in vreemde talen, in de rekken hingen ansichtkaarten met cliché afbeeldingen en bij de kassa konden krasloten en sigaretten worden gekocht. Ik liep door naar het gedeelte waar notitieboekjes opgestapeld lagen. De opdrukken varieerden van bloemen tot katten en de prijzen, om onbegrijpelijke redenen, ook.

Opschrijfboekjes met zweetgeur
Terwijl de geur van zweet me omringde en er Engelse namen omgeroepen werden, stond ik in een winkeltje op Schiphol. Zo’n winkeltje waar je tijdschriften en boeken uit de top tien kunt kopen. En oordoppen tegen het drukverschil. Elke vakantie sta ik er weer, een paar euro in mijn handen geklemd terwijl ik twijfel of ik toch voor de onschuldige katten zal gaan.

‘Waarom koop je het niet van tevoren?’ verzuchtte mijn vriend de vorige keer. Ik antwoordde dat ik dat niet kan. Dat elke vakantie en elk idee een eigen opschrijfboekje verdient, speciaal daarvoor uitgezocht. Want de meest voorkomende redenen waarom notitieboekjes niet volgeschreven worden, is omdat ze chaotisch zijn.

Omdat het idee voor een kort verhaal wordt afgebroken door een plotseling opkomend idee over werk of de oplossing voor de fruitvliegjesplaag. Een mooie zin, een nieuwe blogpost en je vakantie indrukken; als ze in één opschrijfboekje genoteerd staan, verlies je ze in de chaos.

Leuchtteurm1917Larger

Gegarandeerd chaos-vrij
Daarom heb ik verschillende opschrijfboekjes, en sta ik, ondanks mijn voorliefde voor Moleskines, altijd open voor nieuwe. Schrijfwinkel.com stuurde me even geleden een voor mij nog onbekend boekje, een Leuchtturm1917. Geen vervanging voor mijn Moleskine, zo werd me verteld, maar een mooie aanvulling.

De Leuchtturm1917 is iets groter en heeft hetzelfde zuurvrije papier, wat aangenaam schrijft. Net zoals Moleskines heeft het boekje een insteekvakje achterin en een lintje als bladwijzer. Waarin het verschilt? Paginanummers, mogelijkheid om een datum te noteren, een inhoudsopgave, labels om het boekje na gebruik te archiveren en, het belangrijkste:  het is chaos-vrij.

Ideeën zijn terug te vinden dankzij de inhoudsopgave en paginanummers en na gebruik kan ik het boekje met labels archiveren. Als vakantieverslag, bijvoorbeeld. Hoef ik uiteindelijk toch niet voor de katten te kiezen.

Leuchtteurm1917details

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Grappig, ik heb een tijdje geleden gelezen dat notitieboekjes chaotisch horen te zijn en dat een chaos het best leidt tot nieuwe ideeën – ik ben er zelf wel héél slecht in om iets chaotisch te laten worden en ik scheur nog eerder bladzijden uit een boekje dan dat ik dingen die niet samen horen, samen schrijf…

  • Linda Rosalinde Markus

   Echt? Ik heb wel gehoord dat veel notitieboekjes chaotisch zijn, maar niet dat dat zo hoort of dat chaos beter is. Zelf ben ik vaak genoeg ideeën verloren door ze onoverzichtelijk op te schrijven in losse schriften of in te volle notitieboekjes. Daarom voorkom ik die chaos liever.

   Dat laatste herken ik, al moest ik daar noodgedwongen mee stoppen toen ik ook in de trein en andere plaatsen begon te schrijven. Als ik dan pagina’s eruit had gescheurd wanneer het niet overzichtelijk of netjes geschreven was, was mijn notitieboekje eerder leeg dan vol.. 😉

   • Lilith_8

    Hier wordt daarover gesproken: http://www.schrijvenonline.org/blog/laat-je-ideeen-met-elkaar-seksen
    Ik vond dat eigenlijk wel een grappig artikeltje!

    • Linda Rosalinde Markus

     Een schande dat ik dit nu pas lees. Ik krijg plotseling geen meldingen meer van nieuwe reacties, waardoor ik vaker in WordPress het tabblad reacties moet openen om te kijken of er nog nieuwe zijn. Bedankt voor het delen, leuk artikel!

     Deze week komt nog iets online over een artikel dat Steven Johnson schreef over ideeën (en waarom notitieboekjes daarbij onmisbaar zijn). Wie weet overtuigt het je. 😉

 • Nancy Peeters

  Wauw! Eindelijk iemand die mijn onstilbare honger naar opschrijfboekjes begrijpt!!! En ook waarom je ze moet kopen terwijl je dringend iets op wilt schrijven, zodat het boekje bij het idee past. En je daarvoor desnoods naar een andere stad moet rijden als Het Perfecte Boekje uitverkocht is. Of waarom je er altijd veel en veel verschillende op voorraad moet hebben, zodat je thuis je eigen winkeltje hebt 😉

  • Linda Rosalinde Markus

   Heel, heeel herkenbaar! Zowel de zoektocht naar het perfecte boekje als je eigen winkeltje vanuit huis. 😉 Deze week verschijnen er nog twee blogberichten die proberen duidelijk te maken waarom je niet zonder notitieboekjes kunt. Ik blijf de boekjes stellig verdedigen!