Hoe maak je als twintiger het verschil in de wereld? Leer studenten bloggen.

Hoe maak je het verschil in de wereld? Als ik alle portretten over mijn generatie (generatie Y, millenniumgeneratie, prestatiegeneratie, applausgeneratie, Peter Pan generatie) moet geloven, is deze vraag een echte twintigerskwestie. Hoe maak je het verschil? Vergroot je de kans daarop met een halfjaartje China, een master in Buffalo en een cursus Russisch? Welke studie kies je, of nog belangrijker, wat doe je ernaast zodat je zeker weet dat je later veel kans hebt om ergens in de wereld het verschil te maken?

[heading margin_top=”14″]Niet alleen Russisch, ook WordPress staat goed op je CV[/heading]

Wat veel generatiegenoten in ieder geval niet doen, is een blog beginnen. Gek eigenlijk, want naast Russisch staat ook kennis van CMS-systemen als WordPress en een programmeertaal als JAVA goed op je CV. Kennis die je je eigen kunt maken door te bloggen. Met een blog laat je niet alleen zien dat je initiatief neemt en je ergens voor interesseert; je etaleert ook je schrijf- vaardigheid, kennis en eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline en creativiteit.

Die voordelen zijn voor veel studenten onbekend, want over bloggen worden geen colleges gegeven. Nieuwe media zijn hartstikke interessant en toch houden scholen liever vast aan lessen die je leren hoe je een pakkende direct mail schrijft dan studenten te leren hoe je jezelf online zichtbaar maakt. Eind vorig jaar was er een docent die inzag hoe waardevol bloggen kan zijn. Hij wilde zijn studenten Communicatie meer over het medium leren door ze over zijn vak te laten bloggen. ‘Wil jij een instructiefilm maken en feedback geven op de blogs?’ mailde hij.

Ik reageerde enthousiast, maakte vier video’s over bloggen (wat is bloggen, waarom zou je bloggen, hoe begin je een blog & blogtips) en voorzag een aantal blogs van feedback. Zo raadde ik hen aan om bijvoorbeeld beeld te gebruiken, na te denken over uitsmijters en de lezer met een persoonlijke anekdote het stuk in te trekken. Later las ik een blogpost die begon met: ‘Ik herinner me de eerst keer dat ik een computer gebruikte..’ De tips werden echt toegepast en de blogposts die de studenten schreven werden steeds beter.

Ineens stuurden ze me tweets: ‘Bedankt voor de tips, wat een leuke video’s!’ ‘Ik wist niet dat je met bloggen zoveel kanten op kon,’ en ‘Bedankt voor het nakijken, ik heb er echt iets aan.’ Sommigen van hen zijn er na het afsluiten van het vak mee gestopt, maar een aantal studenten die het bloggen voorheen niet kenden, tikken nu nog steeds enthousiast stukken op hun eigen stukje internet. Bloggen is door dit project iets verder de opleiding binnengedrongen, heeft iets meer bekendheid en iets meer enthousiaste aanhangers gekregen.

Het is een klein verschil en de kans dat het impact heeft op de hele wereld is waarschijnlijk minder dan nul procent, maar ik voel dat ik een verschil gemaakt heb. En zij een blog, de eerste stap naar het antwoord op hun twintigerskwestie.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #5  waaraan ik meedoe.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • karin

  blijf het verbazingwekkend vinden dat scholen zich er nauwelijks in verdiepen. het kan zoveel verschil maken. zoals je beschrijft. hou me nog steeds aanbevolen voor gastlessen! 🙂

 • Ellis

  🙂 Leuk

 • Eddy

  Ook dit jaar gaan wij met wordpress bloggen. Ik ga de eerstejaars aanmoedigen hunn eigen domein te maken en te onderhouden. Deze bijdrage past weer goed in de les.
  Er is verschil tussen een passie, zakelijk en leerblog. Ik wil het meer crossmediaal aanpakken.

  Wil jij aanmoedigen, samen met andere bloggers? Wil jij in de jury?

  Dank voor dit blog.
  Eddy

 • Ik kan me goed vinden in je boodschap. Mijn blog bestaat nu bijna twee jaar en ook al klinkt het een beetje ‘pathetic’: het heeft m’n leven verrijkt. Ik heb veel geleerd en veel interessante ontmoetingen gehad.