Verschoon de kattenbak wanneer het verhaal zichzelf niet schrijft

Af en toe versturen twitterende schrijvers gelukzalige tweets waarin staat dat het verhaal zichzelf lijkt te schrijven. En, toegegeven, dat is jaloersmakend. De keren dat ik amper na hoefde te denken over de woorden die op papier moesten komen, zijn er teleurstellend weinig.

Renate Dorrestein schreef in haar boek dat het verhaal haar ‘overkwam’. Op momenten wanneer het schrijven niet lukt, zorgen dat soort uitspraken ervoor dat je je concentratie verliest. Waarom zou je jezelf urenlang frustreren over vijf zinnen als het verhaal van anderen zich moeiteloos vanzelf schrijft?

Dit soort tweets helpen daar niet bij.

Blogger Ernst-Jan Pfauth heeft een oplossing voor dat concentratieprobleem: doe domme klusjes. Aai de kat, zet koffie met een filter, dek de tafel of doe net zoals hij de afwas.

Omdat al die klusjes makkelijker zijn dan schrijven, is het verleidelijk om meteen ook de kattenbak te verschonen en de bloemen in een andere vaas te zetten in plaats van weer aan je schrijftafel te kruipen. Maar als je het bij een paar klusjes weet te houden, voel je even de voldoening van iets dat wel lukt.

Dan kun je die frustratie tussen de kattenbakkorrels achterlaten en het verhaal gefocust neerpennen. Als het dat zelf nog niet gedaan heeft.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ik geloof eigenlijk niet dat een schitterend verhaal zichzelf schrijft… Misschien kan de plot plots helder zijn of krijg je plots een schitterend idee, maar uiteindelijk is het schrijven zelf toch meestal een intensief proces?
    Tenzij je natuurlijk alles in een flow schrijft en daarna aan het herschrijven gaat. Ik weet niet of er veel mensen op die manier werken. Persoonlijk word ik altijd gedemotiveerd als ik een slechte tekst moet herschrijven :p