Vier lessen die je leert van verandering

Over een paar weken zwaai ik op Schiphol mijn vriend uit. Soms denk ik aan dat moment en stel ik me Hello Goodbye taferelen voor, compleet met tranen, knuffels en wapperende handjes, maar vaker denk ik: hij is er nog even. Gelukkig. Vier lessen die je leert van zo’n verandering.

In februari vertelde hij voorzichtig dat hij erover nadacht om naar het buitenland te gaan. Zelfstandig worden, een tijdje la vida loca leven en een andere cultuur ervaren; het leek hem wel wat. Pas toen hij die beslissing definitief nam, begon het te leven. De realisatie dat iemand die dichtbij je staat een tijdje helemaal niet meer zo dichtbij zal zijn, is moeilijk. Zeker als het niet jouw idee was. Maar zodra je er een beetje aan went, leer je er ook (iets) van.

1. Er zijn wel trucjes, maar het blijft gewoon lastig

Sinds kort volg ik een minor over interne communicatie. Al in de eerste les legde mijn docent uit dat er geen stappenplan is dat alles oplost. ‘Er zijn wel trucjes die je kunt toepassen, maar het blijft gewoon lastig.’ Dat geldt voor interne communicatie, maar ook voor dit soort veranderingen. Niets vervelender dan familieleden die je wijzen op ‘trucjes’: social media, WhatsApp, Skype. ‘In mijn tijd hadden we dat allemaal niet, hoor.’ Ondanks die trucjes, blijft het een lastige situatie. Verandering is lastig en daar hoef je je niet voor te schamen.

2. Verandering veroorzaak je niet altijd zelf

We denken vaak dat we alles zelf in de hand hebben. Dat er alleen iets verandert als wij dat willen. Is er een lastige situatie? Dan los je het op. Voor alle controlfreaks onder ons (ja, ik voel me ook aangesproken): je kunt niet alles oplossen, want je hebt niet alles zelf in de hand. Surprise, surprise, verandering kan ook van anderen komen. Als iemand anders (iets) verandert, kan dat ook invloed hebben op jou. Je hebt uiteindelijk heel weinig zaken zelf in de hand. Wees jezelf daarvan bewust.

3. Verandering geeft je een kans

Dit is een cliché, maar waar. Verandering biedt kansen. Mijn vriend gaat een tijdje weg, dus hou ik iedere week tijd over die ik op andere manieren kan besteden. Probeer het zo te zien: de ander (degene die de verandering veroorzaakt) geeft je een kans. Om iets anders te doen, je tijd op nieuwe manieren in te vullen of je focus te verleggen. Zoek naar het kleine lichtpuntje dat de verandering voor jou iets minder negatief maakt.

4. Fora lezen is nooit een goed idee

Lees nooit fora. Neem het van me aan, want ik deed het wel. Als ik alle berichten op fora moet geloven, gaan alle relaties uit door uitwisselingen. Lekker hoopvol. Mensen met positieve ervaringen zijn minder geneigd om het te delen. Hun behoefte om het van zich af te schrijven is minder sterk. Lees daarom geen fora. Nooit. Ook niet als je wil weten of je een ziekte hebt en zeker niet als je erover nadenkt om je verstandskiezen te laten trekken.

Het is niet zo dat deze vier lessen het makkelijker maken om afscheid te nemen van een oude situatie. Je weet wat je had, maar je weet niet wat je ervoor terugkrijgt. Hoe het uitpakt. Het maakt het moment op Schiphol ook niet makkelijker. Maar het relativeert wel. Een beetje. Zodat die hele grote, enge, monsterlijke verandering een héél klein beetje minder groot, eng en monsterlijk is.

Foto door: Alex Wong

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Het was zo gek: ik zat de eerste regels te lezen en ik was even in de war: had ik dit zelf geschreven?? 🙂 Omdat het zo herkenbaar is.

  Alles wat je hier zegt, komt overeen met mijn ervaringen. Andere mensen proberen je pijn te verzachten met goed bedoelde opmerkingen die totaal niet helpen. Verandering komt altijd. En op fora moet je nooit kijken (ik heb een vriendin die vroeger altijd haar eigen diagnose stelde met behulp van fora. Je snapt dat dat tot drama’s leidde!).

  Het lastige aan verandering is, voor de meeste mensen, dat zij zich niet realiseren wat jij je al wel realiseert (je kunt niet alles controleren en oplosssen). En dat de klap dus duizenmaal harder is. Verandering vraagt flexibliteit en de waarheid is dat de meesten van ons die niet hebben. Maar jij wel, denk ik als ik dit zo lees.

  Het allerbeste, allermooiste aan verandering is: het schept ook een heleboel ruimte. Onbetaalbare ruimte waarin je opeens diep kunt ademenen en waarin opeens allemaal kansen en ideeën aan de horizon verschijnen.

  Je schrijft het hier niet, maar het bijzondere aan zo’n ervaring binnen een relatie is dat je er op een hele andere manier uitkomt samen. Na afloop weet je nog beter wat je voor elkaar voelt en wat je samen wilt en voor elkaar betekent.

  Het komt allemaal goed, dat weet ik zeker.

  • Linda Rosalinde Markus

   Wat een mooi antwoord, Elja! Ik weet alleen niet of ik zo flexibel ben. Het is geen verandering waar ik erg positief tegenover sta, het is me min of meer ‘opgedrongen’ (logisch, want het is niet mijn keuze maar de zijne), maar ik moet er het beste van maken. Ik denk dat ik, wat ik in de blogpost noem, wel allemaal weet maar dat het stiekem nog niet helemaal zo voelt. Dus misschien is dit ook wel een beetje een blogpost voor mezelf. Omdat ik het wel zo wil gaan zien en flexibel wil leren zijn.

   Mocht het lastig worden voor me de komende maanden, dan ga ik jouw reactie nog eens nalezen. Onbetaalbare ruimte klinkt goed. En dat het allemaal goed komt, ook. Dankje!