Vijf interessante boekentips van een docent communicatie

Herinneren jullie je Marijn Sikken nog? Die jonge schrijfster die haar verhalen pas goed vindt als haar katten er ook zo over denken? Inmiddels is ze columnist voor CultuurBewust.nl en in haar tweede column las ik over een boekenruil die ze organiseerde. Bij zo’n boekenruil geeft ze gelezen boeken weg en krijgt ze andermans gelezen boeken ervoor terug. Je deelt boeken, leeservaringen en gesprekken. Ik ben nog nooit naar zo’n boekenruil geweest, dus tot die tijd vind ik het heerlijk om boekentips van anderen te krijgen.

Soms krijg je die waardevolle tips van mensen van wie je het niet had verwacht. Een docent bijvoorbeeld, die verraste door haar leeservaringen te delen in een college. Ze leest alles over psychologie, marketing, leiderschap en meer thema’s die haar interesseren. Op de één of andere manier weet ze tussen alle boeken die ze leest een link te leggen naar communicatie. Dat levert interessante boekentips op.

Hoewel ik de boeken die ze aanraadt zelf nog niet gelezen heb, wil ik ze wel delen, want door haar manier van lesgeven weet ik: als zij de boeken de moeite waard vond, dan vind ik dat ongetwijfeld ook. Haar reden om de boekentips met ons te delen, vond ik mooi: ‘Kunst, mooie boeken en vriendschappen maken dat het leven leeft. Ik wil jullie een duw in het leven geven. Een aanmoediging om verder te zoeken. Wat is er nog meer dan de televisie?’

1. Emotionele intelligentie van Daniel Goleman9200000016778276

Ik zou zelf iets over dit boek kunnen vertellen, maar de toelichting van mijn docent is veel leuker: ‘Dit boek bestaat al tien jaar. Tien jaar! Waarom weten wij dat niet? Daniel Goleman is zo’n man waar je overal over leest. Nadat ik zijn naam drie keer tegenkwam dacht ik: ‘Wie is die man?’ Ik wilde nu weleens van hem zelf horen wat hij te vertellen had.’ Emotionele intelligentie is daarnaast ook echt een onderwerp waar iedereen over kan lezen, omdat het voor iedereen nuttig is om emotioneel sterk te zijn en veel aan te kunnen.

2. Flow van Mihaly Csikszentmihalyiflow---m.-csikszentmihalyi[0]

Flow leert je hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je vaker in een flow komt. Iedereen zit weleens in een flow, zo’n moment waarop je je goed kunt focussen op waar je mee bezig bent. Het wordt ook wel de ‘optimale ervaring’ genoemd, en dit boek geeft je praktische tips om makkelijker in die flow te komen. Het klinkt wat zweverig, maar als het echt lukt om door kleine veranderingen vaker lekker bezig te zijn met je werk of eventuele hobby’s, wil ik het boek best een kans geven.

3. De kracht van kwetsbaarheid door Brené Brown9200000010046942

We leven in een tijd waarin we allemaal moeten presteren en bij het solliciteren afgerekend worden op een gat op ons cv. De reactie van een medestudent was dan ook tekenend: ‘Dat klinkt echt negatief.’ Kwetsbaarheid is niet meer iets om trots op te zijn, niet langer iets dat je af en toe best mag laten zien. En eigenlijk is dat jammer! Dit boek zou daar verandering in kunnen brengen, want het laat zien hoe kwetsbaarheid juist krachtig kan zijn.

4. Manager ontmoet monnik van Anselm Grün en Jochen Zeitz1001004011478282

De ondertitel van dit boek is: ‘Gesprekken over God, geld en geweten’. Het boek is een bundel mails die twee leiders aan elkaar schreven over die onderwerpen. De één is Puma-directeur en geeft leiding aan duizenden werknemers, de ander is monnik en staat aan het hoofd van een gemeenschap. Ik weet niet goed hoe ik me dit boek moet voorstellen, maar het lijken me boeiende gesprekken. Een monnik en een manager; een groter verschil is bijna niet denkbaar.

5. Tijd maken van Octavius Black1001004002907968

Volgens mij is dit het meest praktische boek van alle vijf. Dit boek leert je hoe je meer kunt doen in minder tijd en geeft je praktische tips om ‘nee’ te leren zeggen en je tijd goed te besteden. Het meest gehoorde excuus van zowel bloggers als schrijvers is dat ze geen tijd hebben, dus volgens mij doet iedereen er goed aan om dit boek een keer te lezen. Juist als je er geen tijd voor hebt.

Heb jij een interessante boekentip die in dit rijtje thuishoort?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.