Vijf literaire festivals die écht anders zijn: je mag ze niet missen

Dat het de moeite waard is om naar literaire festivals te gaan, weet je nu wel. Door de sfeer, de drank en de mooie gesprekken hebben de meesten iets weg van uitgaan. Maar voor welke offer je écht met alle liefde een avond van je weekend op? Ik laat je zien welke literaire festivals je niet mag missen.

1. Manuscripta

Manuscripta begint in september en opent daardoor het boekenseizoen. De programmering is gevarieerd, met ruimte voor fictie, non-fictie, poëzie en soms wat journalistiek. Er zijn elk jaar een paar gevestigde namen te gast, maar ook verse debutanten en verrassingen. De volle programmering vult twee dagen met interviews, lezingen, goede gesprekken en muzikale optredens.

Waarom de moeite waard? De snelle interviews (twintig minuten tot een halfuur) en de gesprekken tussen verschillende schrijvers houden het festival luchtig, maar zorgen ervoor dat het ook de diepte in kan.

Wat is anders? Het gevarieerde programma met veel verschillende schrijvers (wetenschappers, journalisten, debutanten, sterauteurs) waardoor de gesprekken en boeken heel divers zijn.

Meer lezen? Dit jaar schreef ik een reportage over Manuscripta.

Manu 52

2. Literaturfest

Literaturfest is mijn onbetwiste favoriet uit dit rijtje. Drie jongens die van goede boeken houden, ontvangen tijdens elke editie drie bekende gasten (nationale en internationale auteurs, actrices, muzikanten, etcetera) en praten met hen over hun favoriete boek. De gesprekken zijn altijd luchtig met enige ruimte voor diepgang en voorzien van de nodige humoristische opmerkingen.

Waarom de moeite waard? Een betere manier om goede literatuur aanbevolen te krijgen is er niet. Daarnaast heb je de kans om bij de borrel met de gasten te praten en zijn er vaak schrijvers aanwezig met wie je een gesprekje kunt aanknopen.

Wat is anders? De gasten zijn niet uitsluitend schrijvers en de nadruk ligt op humor en luchtigheid. Daarnaast is Literaturfest er vijf keer per jaar voor je.

Meer lezen? Ik schreef een verslag van de seizoensafsluiter eind mei dit jaar en een reportage van de twaalfde editie.

3. Geen Daden Maar Woorden Festival

Het GDMW Festival komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van écht uitgaan. Tijdens een lange avond inclusief afterparty in de Rotterdamse Schouwburg staat het woord centraal, wat zoveel betekent als dat verschillende grote namen lezingen geven en geïnterviewd worden. Dit jaar o.a. Franca Treur en Herman Brusselmans. Ook is er veel ruimte voor muziek en poëzie.

Waarom de moeite waard? Uitgaan met een culturele en artistieke twist, jaarlijks veel bekende auteurs en veel ruimte om na interviews nog even met je favoriete schrijvers te praten.

Wat is anders? Waar poëzie en muziek doorgaans in een klein hoekje gestopt worden, geeft het GDMW Festival veel ruimte aan deze twee kunstvormen. Ook debutanten zijn goed vertegenwoordigd en er zijn veel bekende schrijvers.

Meer lezen? Dit jaar schreef ik een reportage over het GDMW Festival.

131005-FE1763-FredErnst-1200px

4. Avond van het Spannende Boek

Tijdens de Avond van het Spannende Boek draait het om één ding: thrillers. De bekendste thrillerauteurs geven interviews, de prijs voor het spannendste boek (de Gouden Strop) wordt uitgereikt, er is een signeerruimte en er worden andere lezingen gegeven (bijvoorbeeld over de laatste ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek) over zaken die met spanning te maken hebben.

Waarom de moeite waard? Interessante interviews, feestelijke sfeer en de vele lezingen die niet direct met schrijven te maken hebben.

Wat is anders? Er wordt een grote prijs uitgereikt en de lezingen hebben niet allemaal met schrijven te maken maar leren je indirect wel meer over het tot stand komen van thrillers. Daarnaast draait de hele avond natuurlijk maar om één genre, wat vrij uniek is.

Meer lezen? Ik schreef over het interview dat Loes den Hollander gaf op de Avond van het Spannende Boek 2013.

5. BorderKitchen

BorderKitchen vindt je in Den Haag en Antwerpen. Een uur lang wordt een veelbesproken schrijver geïnterviewd over het schrijfproces en zijn of haar nieuwste boek en leest de schrijver een stukje voor. Hierdoor kom je veel te weten over het schrijverschap van de auteur. Na afloop kun je het boek kopen en laten signeren of een praatje maken met de schrijver.

Waarom de moeite waard? Alle aandacht voor één auteur, wat heel boeiend is als je hem of haar interessant vindt. Ook zijn het vaak buitenlandse auteurs die vervolgens in het Engels geïnterviewd worden, wat vaak interessanter is dan een vertaald interview in een tijdschrift.

Wat is anders? Geen gevarieerd programma, gewoon één auteur per avond. Hierdoor zit er aardig wat diepgang in de interviews en de sfeer is heel intiem: alsof de schrijver bij jou in de huiskamer zit.

Meer lezen? Ik schreef een reportage over het interview met Marisha Pessl.

1381919_582648818438043_272831638_n

Andere literaire avonden waar positief over gesproken wordt, zijn bijvoorbeeld de Jonge Schrijversavond, het Das Mag festival en de museumnachten in verschillende steden. Over die eerste twee kan ik niets zeggen omdat ik ze nog niet bezocht heb, maar de Haagse museumnacht was dit jaar dankzij auteurs Arjen Lubach, Ronald Giphart en Nico Dijkshoorn erg leuk.

Foto Literaturfest door: Joost Bastmeijer
Foto Manuscripta door: Gerlinde de Geus
Foto GDMW Festival door: Fred Ernst
Foto BorderKitchen: Floor Keller

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.