Dat je schrijver bent zegt niets over je, deze vijf persoonlijke vragen wel

Toen ik mijn blogvoornemens voor dit jaar online zette, deed ik dat vooral om jullie inzicht te geven in wat jullie in 2014 op deze blog kunnen verwachten. Het voelde als een soort huishoudelijke mededeling die van je verwacht wordt aan het begin van het nieuwe jaar. Daarom verraste het me dat er zoveel reacties op kwamen. Veel van jullie blijken blogvoornemens te hebben.

Vooral het ontdekken van een niche en het vinden van een blogritme zijn voornemens waar veel bloggers aan willen werken. Deze maand werk ik aan één van mijn voornemens door de Blog Away NL Maand van Karin Ramaker te volgen. De eerste opdracht heeft alles te maken met het stellen van doelen voor dit jaar. Het zijn vijf persoonlijke vragen die je helpen om jezelf te leren kennen.

‘Ken jezelf het beste, dan komt het met je blog ook helemaal goed.’

Karin Ramaker

Bloggen is een heel persoonlijke uitingsvorm en of een blog interessant is of niet, ligt aan de blogger die erachter zit. Wat is zijn karakter? Hoe is zijn schrijfstijl? Welke onderwerpen kiest hij om over te bloggen? Een deel van je persoonlijkheid en karakter komt terug in je blog. Ik geloof dan ook meteen dat het goed is om jezelf te kennen, zodat je bewuste keuzes kunt maken met bloggen.

Volgens Karin geven onderstaande vragen, mits je ze eerlijk en serieus beantwoordt, inzicht in je visie, doelen, wensen en dromen. Die vier dingen kunnen veranderen, daarom stel je soms doelen bij of bedenk je aan het begin van het jaar nieuwe wensen. Inzicht in jezelf kun je dus niet vaak genoeg krijgen. En misschien helpt het beantwoorden van dit soort vragen je ook bij het vinden van je niche of je blogritme.

Wie ben ik?

Als ik mezelf nu voorstel, zeg ik dat ik Rosalinde Markus heet, negentien jaar oud ben, Communicatie studeer en een passie heb voor schrijven. Als je echt door zou vragen zou ik misschien nog zeggen dat ik eerst een jaar European Studies gestudeerd heb door mijn voorliefde voor verschillende talen, en in het verlengde daarvan een cursus Spaans volg. Misschien zou ik mijn blog noemen, zeggen dat ik het heerlijk vind om te reizen, ervan hou om te discussiëren en ook graag series kijk.

Maar wat zegt dat in feite over mij? Dat ik een vrouw ben. Student, taalliefhebber. Het zegt niet veel. Als je weet dat de hoofdpersoon in een boek leraar is, een gezin heeft en zijn vak leuk vindt, weet je in feite niets. Anders zou je na de eerste vijf bladzijdes stoppen met lezen. Om te weten wie hij is, moet je weten wat hij zou doen als hij niet zou hoeven werken, waar hij van droomt, wat voor hem belangrijk is in het leven, waar hij over nadenkt, waar hij over twijfelt.

Daarom ben ik niet zoals ik me voor zou stellen. Ik ben een vrouw die ervan droomt om anderen te raken met haar verhalen. Ik ben schrijver, want dat voelt zo. Ik ben iemand die, als ik geen inkomen nodig had, zou bloggen, schrijven, reizen, creatieve projecten zou starten. Ik twijfel soms over de toekomst, denk (te)veel na en vind liefde, vrijheid en voldoening heel belangrijk.

Wat zoek ik?

Ik zoek mijn stem in de verhalen die ik schrijf. Ik zoek naar wat me echt raakt in het leven, naar manieren om mezelf creatief te uiten. Ik zoek naar de toekomst, naar wat ik na mijn studie wil doen. Ik zoek naar vaardigheden waar ik goed in ben, waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie. Ik zoek naar wat me echt interesseert, naast schrijven, bloggen en journalistiek. Ik zoek erkenning en voldoening. Kortom zoek ik naar alles wat me helpt om de persoon die ik nu ben, te laten bijdragen aan de persoon die ik later wil zijn.

Wat heb ik gevonden?

Mijn passie voor schrijven. Enthousiasme voor bloggen en journalistiek. Discipline, doorzettingsvermogen. Ideeën. Creativiteit. De juiste studie, liefde. Ik vind voldoening in wat ik doe, in wat ik leer. Ik heb de richting waarin ik verder wil gaan, gevonden.

Waar blijf ik?

Ik blijf die richting volgen, omdat dat goed voelt en omdat ik denk dat ik daardoor uiteindelijk mijn dromen en doelen kan verwezenlijken. Ik blijf bloggen, schrijven, voorlopig nog studeren. Ik blijf vasthouden aan alles wat me gelukkig maakt.

Waar ga ik heen?

Mijn stagebegeleider vroeg vorige week: ‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’ Ik kon de vraag niet beantwoorden. In een jaar kan ontzettend veel veranderen, in vijf jaar kan zelfs alles veranderen. Ik denk dat waar ik heen ga, afhankelijk is van wat ik nu doe. Ik kan me daar geen voorstelling van maken, al ben ik ervan overtuigd dat het schrijven altijd zal blijven. Dat zal ik meemaken wanneer het zo ver is.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog Away NL Maand waar ik in januari aan meedoe. Gedurende januari zullen er nog drie uitwerkingen van blogopdrachten verschijnen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Sandra v Bijsterveld

  Mooi geschreven. En inderdaad, in een jaar kan veel veranderen. Wie weet wat onze antwoorden over een jaar zijn…

 • Agnes Swart

  Wauw, mooi geschreven, je raakt zeker (nu al) mensen met je verhalen!

 • Fleur

  Wat een interessant project en leuke eerste blog!
  Ik ga zo is even een kijkje nemen wat dit allemaal inhoud, klinkt als een leuke uitdaging!

 • Lilith_8

  Ik stel me diezelfde vragen ook af en toe – ze helpen wel bij het kiezen van bepaalde richtingen en zo hé. Wel leuk dat je ze zo eerlijk beantwoord hebt! (Ik doel eigenlijk in het bijzonder op zoeken naar erkenning en voldoening – ik denk dat weinig mensen zoiets durven geven als antwoord).

 • Pingback: Als schrijver wil je publiceren omdat het de ultieme vorm van erkenning is | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()